Állások Menü
0

Szeitert Lajos és párja - idősotthoni ápoló, Skócia

Szeitert Lajos és párja - idősotthoni ápoló, Skócia Katt rá a felnagyításhoz
Állás ID: v130


A “nurse” fogalma itt némileg eltérő, mint otthon: a nurse a MINDEN! Ha valaki képzett nővér, annak a megítélése az égben van, mert ő A NŐVÉR! Rendesen tisztelik a szakmát. A papírmunka az kegyetlen. Egész nap a betegekkel (sorry: resident) foglalkozunk, de este egy óra hosszáig csak írunk....

Leírás

Szia Kitti!

 

Szóval úgy gondoltam, fél év elteltével írok, ez múlt pénteken járt le, de pont 5 napot dolgoztam – egyszerre gondoltunk egymásra.

 

Lényeg: Megérkeztünk december 10-én, adtak egy nap pihit, 12-én beálltunk dolgozni. Elvártam volna, hogy első nap valaki fogad (főnökség vagy ilyesmi), de nem – kétszer négy napra bevágtak a mélyvízbe. Túléltük.......… A szerződés szerinti óraszámot csak az első négy hétbe dolgoztuk, azóta egyfolytában túlóra (nem baj, pénzről [is] van szó)

 

Nem tudom, hány embert helyeztetek Skóciába, annak is valamely eldugottabb részébe, de ez nem Anglia. Ég és föld. Nyelv, viselkedés, nemzeti öntudat (!!!) - minden más. Egyrészt mondanám, hogy a jó nyelvtudás rendkívül fontos, másrészt meg egy jó nyelvtudással is bárki elhasal itt. Kicsit érzem azt (és a többi keleti is – főképp lengyelek), hogy idegenek vagyunk, de a skótok is tudják, hogy szükségük van ránk.

 

A munka: Senior carer lettem az első perctől (mivel tudták, hogy folyamatban vannak a papírjaim az NMC-nél), csak elég ciki egy “helybelit” irányítani vagy parancsolni neki, amikor örülök, hogy egyáltalán megértem. A hozzáállás rendkívül kedves, türelmesek, és ha jól dolgozol, akkor elnézik az apróbb hibákat. Oban egy kisváros, ráadásul a legközelebbi “nagyváros” Glasgow, de az 150 km. Addig semmi, csak a 100 lakosú faluk (vagy micsodák...). Ebből következőleg a carehome nem talál embert aki dolgozzon, skótéknak kevés ez a pénz, aki jön az meg általában nem elég lojális a szakmához. Ja, a “nurse” fogalma itt némileg eltérő, mint otthon: a nurse a MINDEN! Ha valaki képzett nővér, annak a megítélése az égben van, mert ő A NŐVÉR! Rendesen tisztelik a szakmát. A papírmunka az kegyetlen. Egész nap a betegekkel (sorry: resident) foglalkozunk, de este egy óra hosszáig csak írunk....

 

A város - mint említettem – kicsi, de ami kell, az van. Turistacélpont, rengeteg szálláshely van, boltból csak „alditeszkólidl” trió és ez elég is. Ja meg persze kocsmák dögivel. Kissé el van maradva a hely infrastruktúrában, mármint alig van térerő, mobilnet felejtős, buszok késnek de nem kicsit, ezzel szemben megvan a kisvárosi nagyon skótos hangulat. Nekem ez bejön! :-) Mindenki ismer mindenkit, miután megtaláltam kedvenc skót italomat az egyik pubban, két hét múlva már szó nélkül adták :-)

 

PIN: Na, ez nehéz dió. Nagyon nehéz. Elutaltam a pénzt, küldtek egy levelet, hogy milyen papírjaim hiányoznak (elvileg ezeket megkapták) szóval küzdök velük, de ha egyszer csak azt mondják, hogy kimentem valamilyen határidőből, akkor nem tudom, merre tovább. Ráadásul a munkahelyen napi szinten megkérdezi valaki, hogy mikor leszek már nővér (furcsa módon nem érdekli őket a nyelvi problémám, vagy hogy mit tudok, ha van papír, az számít. Így jártam a senior-sággal is, nem végzem igazán a senior munkát, de ha kérdés van, akkor az én szavam dönt. Furi volt megszokni).

 

ETELKA section: :-)

 

Konyha, mosoda. Ha a carer-ség “alantas” munka az ittenieknek, akkor erre nincsenek is szavak......

Nem jöttünk még rá, hogy mi a baj ezzel a két munkakörrel, de iszonyatosan NEM AKAR senki ebben dolgozni. Takarításra hamarabb találnak embert. Viszont Etelka köszöni szépen, úgy érzi “feleannyit” dolgozik, mint otthon, JÓL csinálja és szeretik. Nem számít, hogy nyelvileg kezdő, megcsinálja, amit meg kell és pont. Amennyi meg szükséges angolból, annyit tud.

 

 

A szállást úgy kaptuk, hogy a carehome-nak szerződése van itt néhány “Bed&Breakfast”-tel, egy ilyenben lakunk. Előny, hogy nem kellett előre fizetni semmit, hátrány, hogy nem olcsó (és nyilván többen vagyunk, közös konyha, stb.). Na de ez a legkisebb bánatunk :-)

 

Akartunk kezdeni némi nyelvtanfolyamot itt – bármilyen formában – de gyakorlati képtelenség. Az állami ingyenes tanfolyam itt is létezik, de a kötött időpont miatt lehetetlen eljárni. Más meg nincs. Se magántanár, se a helyi college-ban kurzus. Jelenleg skype-on keresztül végzek egy “idegenbe kivándorolt nővéreknek” szóló képzést (Etelka ugyanitt a kezdőt csinálja), nagy előny, hogy megbeszélés kérdése az időpont. Egyébként nem rossz, leírom ide reklámként, hogy http://www.tinisi.hu/index.php , lehet, ismered is.

 

Időjárás :-) : Nyugat-Skócia.

                     A legdurvább csapadékilag.

                     Itt 20 Celsius a forró nyár.

                     Már mi is kabát nélkül járunk 12 fok felett :-)

                     Otthon 12 foknál bekapcsoltuk a konvektort....

 

                      :-)

 

Hirtelen ennyi, ha van kérdésed, nyugodtan kérdezz bármit, amit kihagytam vagy ami érdekel, vagy ami eszedbe jut. Több időt szántam volna erre a levélre (hah, akkor milyen hosszú lenne), de 5 munkanap után képesek voltak reggel felhívni, hogy menjek be, mert kevesen vannak...

 

 

Üdvözlettel:

 

   Etelka&Lajos

Irodáink:
Budapest: 06-1-203-5833
Csíkszereda: +40-266-312-111
Kolozsvár: +40-367-086-167

Kérjük, hogy hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között telefonáljanak a megadott telefonszámokon.

Ehhez kapcsolódó állások, visszajelzések

Hasonló, ezt is nézd meg!

Ezen a kategórián belül:
Keresés nyelvtudás szerint
Szaktudást Nem igénylő Állásaink
Tudtad?

Akár csak két évvel ezelőtt, idén ismét arra kérnénk Titeket (különösen, ha már nyugat-európai fizetésnek örvendtek), hogy támogassátok az Age of Hope alapítványt és annak kampányát: ez az Ezer Gyerek Karácsonya. Ez egész röviden azt takarja,hogy minden évben ezer mélyszegénységben élő gyereket ajándékoznak meg karácsonykor, akik különben nem kapnának semmit sem :( 

Most kétszer nyerhetsz. Egyrészt segítesz egy csomó gyereken, és ettől máris jobban érzed  magad :) Másrészt az adományozók között értékes nyereményeket sorsolunk ki az EUWORK Kft jóvoltából!

Első díj: egy hazaútra szóló repülőjegy bárhonnan Európából! 2 db Második díj: ebédmeghívás egy hatalmas paprikáscsirke szendvicshez a budapesti Oktogonnál lévő Panineriában.  3 db Harmadik díj: professzionális hátmasszázs akár "házhozszállítással" is.