Hogyan használd ezt a honlapot? Hogy tudsz érdeklődni? Oldalunkon országokra lebontva megtalálod az összes állásunkat. Minden állásnál láthatod a követelményeket, a fizetést, és további, részletes információkat. Ha elolvastad és érdekel, de még kérdésed van, jelentkezz az adott állásra, mi pedig visszahívunk telefonon!

OKÉ
Állások Menü

Németországi munka - Állások - Vendéglátás

állás NémetországbanNémetországi munka minden magyar állampolgár számára korlátozás nélkül, munkavállalási engedély nélkül vállalható, német cégek alkalmazásában is. A román (és emellett nem magyar) és bolgár állampolgárok munkavállalásával szemben  ideiglenes megszorítások vannak érvényben.

Németországban már van központilag megállapított minimálbér, ami jelenleg 8,50€/óra, ami 2017 januártól 8,84€-ra emelekedik. Ezen felül  a legtöbb ágazatban és szakmában a munkaadók és német munkavállalói képviseletek a kollektív szerződése alapján (Tarifvertrag) számolják a fizetést, ez a kollektív szerződés pedig évről évre változik. Ebből különböző mértékben adózni kell, leginkább a keresetünk és családi állapotunk függvényében.  Bruttó-nettó kalkulátorral találkozhatunk az interneten (pl.  www.lohnspiegel.de/main ). 
Nézet:
Rendezés:

Hivatalos ügyek kiutazás előtt

Nem feltétlenül szükséges útlevél (amennyiben rendelkezünk jogosítvánnyal)

 • Az EU-n belül nem kötelező az utazáshoz, valamint Németországban a magyar dokumentumainkkal is boldogulunk
 • Bankok szeretnek két személyazonosságot igazoló okiratot látni, ezért jogosítvány mindenképpen javasolt, viszont annak hiányában ajánlott megcsináltatni az útlevelet is

Ki kell váltani az Európai Egészségbiztosítási kártyát

 • A EU-s biztosítási kártya sürgősségi és háziorvosi ellátásra biztosít
 • Amikor a kinti biztosításunk aktívvá válik, az itthoni TB-t le kell mondani Ügyfélkapunk keresztül, online
 • Ha nincs TB-d, külföldi beteg- és balesetbiztosítást kell kötni legalább 1 hónapra, bármelyik biztosítónál vagy banknál

 

Hivatalos ügyek kiutazás után

A német munkaadóknak a bejelentéshez szükségük van a német lakcímre. Németországban nincs lakcímkártya, helyette Anmeldungsformulart töltünk ki, és a helyi illetékes hivatalban bejelentkezünk

 • A bejelentett lakcím kell a hivatalos ügyek intézéséhez is
  • Bankszámlanyitás
  • Adó és egészségbiztosítási szám igénylés
 • Az érkezés után 7 napon belül a helyileg illetékes hatóságot (Meldeamt vagy Anwohnermeldeamt) kell meglátogatni és el kell intézni az „Anmeldung”-ot
  • Elkérik az adatokat
  • Kiállítják az Anmeldungsformulart
 • Bankszámlanyitás
  • A legtöbb bank már nem nyit bankszámlát lakcímigazolás nélkül, de akadnak olyan intézmények, ahol a személyi igazolvány és a német munkaszerződés elegendő lehet
  • Mivel minden fizetés bankszámlára érkezik, ezért feltétlenül fontos az első napokban elintézni azt

 

Jogosítvány honosítása

 • Csak a kártyás jogosítványt fogadják el.
 • A honosításhoz itthon ki kell váltani a KEK KH-nál egy pontigazolást
 • Magyar rendszámú autót a bejelentkezés után regisztrálni kell www.das-kfz-portal.de/kfz-zulassungsstellen/ és ki kell kérni a német rendszámot és a forgalmit is
 • A magyar gépjárművezetői engedély az érvényességi idejének lejártáig használható Németországban

 

Munkanélküli segély Németországban

A munkanélküli segély akkor igényelhető Németországban, ha az elmúlt két évben összesen legalább egy év munkaviszonyod megvolt. Összege a fizetésed 60%-a, ha van gyermeked, akkor 67%.

 

Családtámogatások - gyerekkel Németországban

A németországi családi támogatásoknak 3 fontos eleme van:

 1. Kindergeld (családi pótlék)
 2. Kindergeldzuschlag (kiegészítő pótlék)
 3. Elterngeld (szülői támogatás)

„Kin­der­geld” min­den 18 évnél fiatal­abb gyer­mek után jár, füg­get­lenül attól, hogy Néme­tor­szág­ban vagy Magyaror­szá­gon él. Továbbtanulás esetén 25 éves korig, ha a gyermek pedig munkanélküli akkor 18–21 éves korig lehet “Kindergeld”-et kérelmezni. Ha csak az egyik szülő dolgozik Németországban, a gyermek pedig Magyarországon él és ott jár utána állami támogatás, akkor német részről csak a német és a magyar családi pótlék közötti különbözetet kapjuk meg.

 • A “Kindergeld” összege: 1 és 2 gyermek esetén gyermekenként havi 184 Euro, a harmadik gyermekre havi 190 Euro, a negyedik, illetve minden további gyermekre: havi 215 euró.
 • A családi pótlékot a német munkaügyi hivatalnál (Arbeitsagentur) elhelyezett Familienkasse-nél kell kérelmezni.

Ezekre az okiratokra van szükség:

 • Gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatának másolata.
 • Házassági anyakönyvi kivonat másolata.
 • Ha a szülő közvetlenül német cégnél dolgozik, utolsó havi bérelszámolása, valamint biztosítási száma.

Ezek a kitöltött nyomtatványok szükségesek:

 • E 401-es Formanyomtatvány migráns munkavállalóknak a család összetételére vonatkozó igazoláshoz. (Az igazolást az illetékes Polgármesteri Hivatalokban kell kitöltetni és lepecsételtetni.)
 • Munkavállalói igazolás, (“Arbeitgeberbescheinigung”) melyet a német munkaadó céggel kell kitöltetni.
 • Német családi pótlék igénylőív (“Antrag auf deutsches Kindergeld”)

Kindergeldzuschlag (kiegészítő pótlék)

A kiegészítő pótlékot a családi pótlék mellett folyósítják olyan alacsony jövedelmű családoknak, ahol kiskorú, illetve 25 év alatti, nem házas gyermek él. Havonta legfeljebb 140 euró kiegészítő pótlék igényelhető, amelyet a családi pótlékkal egyidejűleg folyósítanak. A pótlékra jogosultságot egyénileg állapítják meg, a jövedelemtől és a gyermekek számától függően.

Eltern­geld (szülői támogatás)

Ez egy, a szülést követő támogatás. Azoknak a szülőknek jár, akik Németországban tartózkodnak és egy háztartásban élnek a gyermekkel. Maximum a gyermek 14 hónapos koráig vehető igénybe, a jogosultság több feltételhez kötött. A juttatás összege a szülési hónap előtti egy év munkavégzésből származó átlagkeresetnek 67 százaléka, minimum 300 Euro, maximum 1800 Euro havonta.

Oktatás
A németországi szülők gyermekük iskolai oktatása előtt igényelhetnek bölcsődei, illetve óvodai elhelyezést is. Ezek azonban államilag nem támogatottak, mivel igénybevételük nem kötelező. Németországban a teljes oktatási rendszer állami felügyelet alatt áll, az oktatás azonban a tartományok hatáskörébe tartozik. A kötelező iskolai oktatás – tartománytól függően 10–12 évig – a 6. életévtől, a gyermek 18. életévéig tart. Az iskolakötelezettség teljesítéséhez a diákok 9 (néhol 10) évig nappali tagozaton tanulnak, majd (eredménytől függően) további tanulmányok vagy részidős szakmai képzés következik.
Németországban az oktatás ingyenes, és az iskolai tankönyvekhez is ingyen juthatnak a tanulók, bár esetenként ez utóbbihoz a szülőknek is hozzá kell járulniuk. 

 

Társadalombiztosítás Németországban


A munkába állást követően a munkáltató köteles a munkavállalót a társadalombiztosítási intézményekhez bejelenteni. A munkavállaló regisztrációs számot kap, amely alapján a társadalombiztosító nyilvántartja a biztosítási időszakokat és a fizetéseket. A társadalombiztosítási járulék összegének fele a munkavállalót, másik fele pedig a munkaadót terheli.
A munkavállaló részét bruttó béréből visszatartják, és a munkaadó által fizetett járulékkal együtt továbbítják a biztosítóhoz. A munkavállalónak a következő társadalombiztosítási járulékokat kell befizetnie: egészség és anyasági biztosítás, munkanélküli biztosítás, rokkant-, öregségi és özvegyi nyugdíj.
A betegbiztosítást a munkáltató és a munkavállaló közösen fizeti, azonban a munkavállalónak egyénileg kell választania biztosítót és igényelnie a tagságot (Krankenkassemitglied és Sozialversicherungsausweis).
A járulékok a biztosítási alaptól (+biztosítótól) függenek (12,5–17%), amelyet egy bizonyos összeghatárig vonnak a fizetésből. 
A nyugdíjakból vont járulékok felét a nyugdíjbiztosító fizeti.
Németországban a nyugdíjkorhatár egységesen 65 év.
Az EU/EGT állampolgárok bármely tagállamban jogosultak a munkaerő-piaci szolgáltatások igénybevételére. A munkaviszony megszűnése esetén ajánlatos felkeresni a helyi munkaügyi szervet, és kérni a munkaviszony igazolását az E301-es nyomtatványon, valamint érdeklődni a munkanélküli ellátás igénybevételének lehetőségéről.

 

Adózás Németországban


Németországban a munkavállalóknak adószámra van szükségük (Steuer-ID). Ezt az adószámot kell megadni a munkáltatónak.

Németországban progresszív adózási rendszer van érvényben. Ennek lényege, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkezők magasabb arányú adót fizetnek. Az adózás mértéke attól is függ, hogy az adóalany melyik adókategóriába tartozik. Az adókategóriák (Németországban 6 adókategória létezik) figyelembe veszik az adóalany családi állapotát és más tényezőket is. A teljes levonások a fizetés átlagosan 35 %-át teszik ki.
Németország és Magyarország között egyezmény van érvényben a kettős adóztatás elkerüléséről, amely alapján a megszerzett jövedelem csak az egyik tagállamban adózik. Tehát a németországi munka után nem kell Magyarországon is adózni. Lakhatás Németországban


A lakosság 85 %-a városokban, illetve azok vonzáskörzetében él. Németországban 79 százezer főnél nagyobb lélekszámú város van.
Lakáshirdetések a hírlapok és újságok megfelelő rovataiban (Vermietungen/Hauskaufen/Immobilien), illetve bankoknál, biztosítóknál, valamint ingatlanközvetítőknél találhatók. Emellett léteznek olyan bérlakásokkal foglalkozó központok is, amelyek rövidebb időszakra közvetítenek ki szobákat, lakásokat (tel: körzetszám + 19439). A legtöbb kiadó lakás nem bútorozott, de gáztűzhellyel és hűtőszekrénnyel felszerelt. Az esetleges mellékköltségeket a megállapított lakbérhez hozzá kell számítani.
A lakbér mértéke erősen függ a tartománytól, illetve a helységtől, de a fizetendő összeget a lakás kora is nagyban befolyásolja.
Fontos tudni, hogy a közvetítő cégek jutalékot számolnak fel a bérlők felè, melynek összege általában 1–3 havi bérleti díjnak felel meg. Általános szabály továbbá, hogy a bérlő kauciót fizet (1–3 havi bérleti díjnak megfelelő összeg), illetve a kiköltözést 3 hónappal korábban jelezni kell a bérbeadó felè.Árak Németországban

(az árak tájékoztató jellegűek, idővel változhatnak):
Kenyér: 2–3 EUR/0,5 kg
Zsemle: 0,3 EUR/darab
Tej: 0,8 EUR/liter
Őrölt kávé: 4,5 EUR/0,5 kg
Ásványvíz: 0,8 EUR/liter
Pizza (28 cm, margarèta): 4 EUR
Kávé (McDonalds): 2–4 EUR
Menü: 3–5 EUR (körettel)
Menü (étteremben, ital nélkül): 16-18 EUR
Tömegközlekedési menetjegy:
5,20-6,70 EUR/napijegy
1,90-2,30 EUR/vonaljegy
Benzin (ólommentes): 1,7 EUR/liter
Albérlet (2 szobás, 50 m2):
400–550EUR/hó
Rezsiköltség (áram, víz, gáz):
150–250EUR/hó

 

Szakképesítések elismerése szakmunka és diplomás állások esetén


A közösségi szabályok szerint a tagországoknak a saját állami képesítéssel egyenértékűnek kell elismerniük a másik tagországban szerzett képesítést. Az alapvető elv az, hogy ha egy állampolgár az egyik EU- tagállamban megszerezte szakmai címét, akkor bármely más tagállamban is gyakorolhatja szakmáját. Németország munkavállalók számára a diploma elismertetését és ennek kérvényezését írja elő. A kérelmező által elvégzett tanulmányokat összevetik a célországban lévő képzéssel. Ha lényeges különbséget találnak, a kérelmezőt felkérhetik, hogy továbbképzésen vegyen részt, vagy különbözeti vizsgát tegyen. A továbbképzés azonban akár több évet is jelenthet, például egy mentőápoló esetében.
Nem "szabályozott szakma" esetében a diploma elismerése honosítási eljárásban a tagállamok (Bundeslandok) belső jogszabályai alapján történik.
A diplomák elismerésében az EU tagállamaiban működő NARIC központok adnak felvilágosítást, vagy a
magyarországi NARIC központként működő Magyar Ekvivalencia és Információs Központ honlapja: www.ekvivalencia.hu.
 

Hasznos német internet címek

http://www.bundesfinanzministerium.de oldalon lehet a kövekezőkről tájékozódni:

 • Támogatások igénylése
 • Jogosítvány/ gépkocsi honosítása
 • Szociális támogatások/munkanélküli segély
 • Nyugdíj
 • Családi pótlék
 • Beiskolázási támogatás
 • Adóbevallás és visszaigénylés

 

Utazás Németországba vonattal: www.bahn.de
Diplomák elismerése: www.enic-naric.net

Berlini Magyar Nagykövetség:
Unter den Linden 76., 10117 Berlin
tel.: +49-30-203-100, fax: +49-30-229-13-14
e-mail: info@ungarische-botschaft.de
Budapesti Német Nagykövetség:
1014 Budapest, Úri utca 64–66., tel.: 06-1-488-3500
e-mail: info@deutschebotschaft.hu 
Web: www.budapest.diplo.de

Ezen a kategórián belül:
Keresés nyelvtudás szerint
Tudtad?
Az Euwork garantáltan  nem fogja senki postaládáját eldugítani! Havonta maximum egy hírlevelet küldünk ki legújabb állásainkról és külföldi munka híreinkről. Ráadásul ezek a hírlevelek tematikusak: mindenki csak arra iratkozik fel, ami számára érdekes: e szerint külön hírlevelet küldünk az angolul tudóknak, a németül tudóknak, a nyelvet nem beszélőknek és a kizárólag szellemi  munkában gondolkodóknak. Ezen a linken tudsz feliratkozni! És akkor nem fogsz lemaradni semmiről, bár, ha biztosra akarsz menni, látogass el Facebook oldalunkra is és likeolj!