Hogyan használd ezt a honlapot? Hogy tudsz érdeklődni? Oldalunkon országokra lebontva megtalálod az összes állásunkat. Minden állásnál láthatod a követelményeket, a fizetést, és további, részletes információkat. Ha elolvastad és érdekel, de még kérdésed van, jelentkezz az adott állásra, mi pedig visszahívunk telefonon!

OKÉ
Állások Menü

Nagy Éva - Németországi házigondozás

Katt rá a felnagyításhoz
Állás ID: v95

Hallgatom itt a faluban az idősek sváb akcentusát. Nem tudok betelni vele, pedig alig értek valamit, de olyan jóízűen mondják… Aztán este Katharinával előszedjük a sváb-német szótárt és jókat nevetve próbálja még ezt is megtanítani nekem. Ha se szótár, se televízió, akkor társasjáték! Hihetetlenül friss szellemileg. Amihez szerencse kell, azzal még elboldogulok, de a „Malomban”nagyon rosszul állok. Hiába, ő régebb óta lakik Mühlhausen in Täle-ban.

 

Leírás

Újrakezdés
 
Röviden Melániának minden köszönetemmel együtt.
Éppen második hete vagyok itt a Fils völgyében. Magam mögött hagytam „Tündérországot” (Ausztriában egy pszicho centrum), pedig még tartozásom is maradt. Volt még egy-két tündér, akik kimaradtak a papírra vetett történeteimből, s köztük olyan is, akit jó mélyen elrejtettem a szívemben.  Sokáig álmodtam velük. Bár megszenvedtük az együtt töltött másfél évet, azt el kell ismernem, hogy több lettem tőlük.
 
Amit felcsipegettem ott az osztrák határszélen, nagyszerűen tudom hasznosítani itt a sváb vidéken. Meglepetés az ápolás területén már nem nagyon érhet, de az a csoda, ahogy pár nap alatt megszerettük egymást Katharinával, mégis csak ebbe a kategóriába tartozik. Nem egyszerű őt megérteni. Betegségénél fogva nehezen, színtelenül, rekedten beszél, de a szeme még most is beszédes. Valahogy elsőre ment. Én nem értettem őt, ő nem értett engem, de a humor, a nevetés, az érintés és az előítélet nélküli közeledés minden akadályt hárított. Igen, tudom, meghatározó az ember habitusa, tapasztalata, s bevallom, nekem sokat segít a drámajátékos múltam, éppen ezért mondom azt, hogy aki ezt a hivatást választja magának, az jó, ha a fennírtak valamelyikével rendelkezik. Komolyan mondom. Különben szenvedés.
 
Azt gondolom, hogy ezek a családok, akik külhonból – igaz anyagi meggondolásból is - kérnek segítséget, nagyon hálásak és a legtöbben mindent elkövetnek, hogy az ápoló jól érezze magát. Tehát sok múlik magán az ápolón, hogy jól jöjjön ki belőle. Én azt gondolom, hogy segíteni egy emberen, megértéssel, szeretettel, gondoskodással fordulni felé, már nagyon felemelő érzés. Nyugodt a lelkem, hogy adni tudok, s bízhatok benne, hogy egyszer visszakapom. És ez még csak a dolgok emberi oldala. Ott van a nem elhanyagolható anyagi része, s ami nekem nagyon fontos: megismerni a másik kultúrát! Megnézni a tárgyi emlékeiket, beszélgetni emberekkel az ezekhez fűződő gondolataikról, a tradícióikról, múltról, jelenről, jövőről. Németország csodálatos! Az emberek nyitottak, őszintén kíváncsiak és roppant tapintatosak, amit elvárnak az idegentől is. Úgy vélem, mindenben az idegen ajkú segítségére vannak, de igazi barátságot nehezen kötnek vele. És ez így korrekt.

Hallgatom itt a faluban az idősek sváb akcentusát. Nem tudok betelni vele, pedig alig értek valamit, de olyan jóízűen mondják… Aztán este Katharinával előszedjük a sváb-német szótárt és jókat nevetve próbálja még ezt is megtanítani nekem. Ha se szótár, se televízió, akkor társasjáték! Hihetetlenül friss szellemileg. Amihez szerencse kell, azzal még elboldogulok, de a „Malomban”nagyon rosszul állok. Hiába, ő régebb óta lakik Mühlhausen in Täle-ban.
 
Nagy Éva Mühlhausen in Täle

 

 

Kérdésed van?

Az állás interjún részletesen elmondjuk a munka részleteit és minden kérdésedet megválaszoljuk. Érdemes átnézned a gyakran ismételt kérdéseket válaszainkkal! Írhatsz nekünk emailt is, vagy kérdezhetsz tőlünk Facebookon / Messengeren is: m.me/europamunka

Ehhez kapcsolódó állások, visszajelzések

Hasonló, ezt is nézd meg!

Ezen a kategórián belül:
Keresés nyelvtudás szerint
Partnereink
Tudtad?

Bár jelenleg a munkaerő hiány a jellemző Európában, ez nem mindig marad így. Az egyre fejlettebb programoknak és mesterséges intelligenciáknak köszönhetően rengeteg (többnyire monoton) munkahely fog megszűnni mindenhol. Mit lehet ez ellen tenni? Az egyik megoldás, hogy mi is programozónak állunk, ahogy ez a szakmai cikk is javasolja. Ha ehhez nincs kedvünk akkor inkább a soft skillekre kell rágyúrnunk. A kutatók szerint a jövőben olyan munkavállalókat fognak jól megfizetett munkakörökben foglalkoztatni, akik önállóak, rugalmasak, gyorsan beletanulnak bármikor egy új feladatkörbe, és jól tudnak összedolgozni akár különböző nemzetiségű emberekkel is. 

Ezek viszont pont azok a készségek, amiket az iskolában nem, de egy külföldi munkavállalás során elsajátítunk. Új helyzethez kell alkalmazkodnunk, addig nem látott mindennapi problémákat megoldanunk és különböző kultúrájú emberekkel összedolgoznunk. Egy külföldi állással olyan új képességekre teszünk szert, amelynek pozitív hatásait akár még évtizedek múlva is élvezhetjük!