Hogyan használd ezt a honlapot? Hogy tudsz érdeklődni? Oldalunkon országokra lebontva megtalálod az összes állásunkat. Minden állásnál láthatod a követelményeket, a fizetést, és további, részletes információkat. Ha elolvastad és érdekel, de még kérdésed van, jelentkezz az adott állásra, mi pedig visszahívunk telefonon!

OKÉ
Termékek Menü

Németországi munka - Állások

állás NémetországbanNémetországi munka minden magyar állampolgár számára korlátozás nélkül, munkavállalási engedély nélkül vállalható, német cégek alkalmazásában is. A román (és emellett nem magyar) és bolgár állampolgárok munkavállalásával szemben  ideiglenes megszorítások vannak érvényben.

Németországban már van központilag megállapított minimálbér, ami jelenleg 8,50€/óra, ami 2017 januártól 8,84€-ra emelekedik. Ezen felül  a legtöbb ágazatban és szakmában a munkaadók és német munkavállalói képviseletek a kollektív szerződése alapján (Tarifvertrag) számolják a fizetést, ez a kollektív szerződés pedig évről évre változik. Ebből különböző mértékben adózni kell, leginkább a keresetünk és családi állapotunk függvényében.  Bruttó-nettó kalkulátorral találkozhatunk az interneten (pl.  www.lohnspiegel.de/main ). 
Nézet:
Rendezés:

Hivatalos ügyek kiutazás előtt

Nem feltétlenül szükséges útlevél (amennyiben rendelkezünk jogosítvánnyal)

 • Az EU-n belül nem kötelező az utazáshoz, valamint Németországban a magyar dokumentumainkkal is boldogulunk
 • Bankok szeretnek két személyazonosságot igazoló okiratot látni, ezért jogosítvány mindenképpen javasolt, viszont annak hiányában ajánlott megcsináltatni az útlevelet is

Ki kell váltani az Európai Egészségbiztosítási kártyát

 • A EU-s biztosítási kártya sürgősségi és háziorvosi ellátásra biztosít
 • Amikor a kinti biztosításunk aktívvá válik, az itthoni TB-t le kell mondani Ügyfélkapunk keresztül, online
 • Ha nincs TB-d, külföldi beteg- és balesetbiztosítást kell kötni legalább 1 hónapra, bármelyik biztosítónál vagy banknál

 

Hivatalos ügyek kiutazás után

A német munkaadóknak a bejelentéshez szükségük van a német lakcímre. Németországban nincs lakcímkártya, helyette Anmeldungsformulart töltünk ki, és a helyi illetékes hivatalban bejelentkezünk

 • A bejelentett lakcím kell a hivatalos ügyek intézéséhez is
  • Bankszámlanyitás
  • Adó és egészségbiztosítási szám igénylés
 • Az érkezés után 7 napon belül a helyileg illetékes hatóságot (Meldeamt vagy Anwohnermeldeamt) kell meglátogatni és el kell intézni az „Anmeldung”-ot
  • Elkérik az adatokat
  • Kiállítják az Anmeldungsformulart
 • Bankszámlanyitás
  • A legtöbb bank már nem nyit bankszámlát lakcímigazolás nélkül, de akadnak olyan intézmények, ahol a személyi igazolvány és a német munkaszerződés elegendő lehet
  • Mivel minden fizetés bankszámlára érkezik, ezért feltétlenül fontos az első napokban elintézni azt

 

Jogosítvány honosítása

 • Csak a kártyás jogosítványt fogadják el.
 • A honosításhoz itthon ki kell váltani a KEK KH-nál egy pontigazolást
 • Magyar rendszámú autót a bejelentkezés után regisztrálni kell www.das-kfz-portal.de/kfz-zulassungsstellen/ és ki kell kérni a német rendszámot és a forgalmit is
 • A magyar gépjárművezetői engedély az érvényességi idejének lejártáig használható Németországban

 

Munkanélküli segély Németországban

A munkanélküli segély akkor igényelhető Németországban, ha az elmúlt két évben összesen legalább egy év munkaviszonyod megvolt. Összege a fizetésed 60%-a, ha van gyermeked, akkor 67%.

 

Családtámogatások - gyerekkel Németországban

A németországi családi támogatásoknak 3 fontos eleme van:

 1. Kindergeld (családi pótlék)
 2. Kindergeldzuschlag (kiegészítő pótlék)
 3. Elterngeld (szülői támogatás)

„Kin­der­geld” min­den 18 évnél fiatal­abb gyer­mek után jár, füg­get­lenül attól, hogy Néme­tor­szág­ban vagy Magyaror­szá­gon él. Továbbtanulás esetén 25 éves korig, ha a gyermek pedig munkanélküli akkor 18–21 éves korig lehet “Kindergeld”-et kérelmezni. Ha csak az egyik szülő dolgozik Németországban, a gyermek pedig Magyarországon él és ott jár utána állami támogatás, akkor német részről csak a német és a magyar családi pótlék közötti különbözetet kapjuk meg.

 • A “Kindergeld” összege: 1 és 2 gyermek esetén gyermekenként havi 184 Euro, a harmadik gyermekre havi 190 Euro, a negyedik, illetve minden további gyermekre: havi 215 euró.
 • A családi pótlékot a német munkaügyi hivatalnál (Arbeitsagentur) elhelyezett Familienkasse-nél kell kérelmezni.

Ezekre az okiratokra van szükség:

 • Gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatának másolata.
 • Házassági anyakönyvi kivonat másolata.
 • Ha a szülő közvetlenül német cégnél dolgozik, utolsó havi bérelszámolása, valamint biztosítási száma.

Ezek a kitöltött nyomtatványok szükségesek:

 • E 401-es Formanyomtatvány migráns munkavállalóknak a család összetételére vonatkozó igazoláshoz. (Az igazolást az illetékes Polgármesteri Hivatalokban kell kitöltetni és lepecsételtetni.)
 • Munkavállalói igazolás, (“Arbeitgeberbescheinigung”) melyet a német munkaadó céggel kell kitöltetni.
 • Német családi pótlék igénylőív (“Antrag auf deutsches Kindergeld”)

Kindergeldzuschlag (kiegészítő pótlék)

A kiegészítő pótlékot a családi pótlék mellett folyósítják olyan alacsony jövedelmű családoknak, ahol kiskorú, illetve 25 év alatti, nem házas gyermek él. Havonta legfeljebb 140 euró kiegészítő pótlék igényelhető, amelyet a családi pótlékkal egyidejűleg folyósítanak. A pótlékra jogosultságot egyénileg állapítják meg, a jövedelemtől és a gyermekek számától függően.

Eltern­geld (szülői támogatás)

Ez egy, a szülést követő támogatás. Azoknak a szülőknek jár, akik Németországban tartózkodnak és egy háztartásban élnek a gyermekkel. Maximum a gyermek 14 hónapos koráig vehető igénybe, a jogosultság több feltételhez kötött. A juttatás összege a szülési hónap előtti egy év munkavégzésből származó átlagkeresetnek 67 százaléka, minimum 300 Euro, maximum 1800 Euro havonta.

Oktatás
A németországi szülők gyermekük iskolai oktatása előtt igényelhetnek bölcsődei, illetve óvodai elhelyezést is. Ezek azonban államilag nem támogatottak, mivel igénybevételük nem kötelező. Németországban a teljes oktatási rendszer állami felügyelet alatt áll, az oktatás azonban a tartományok hatáskörébe tartozik. A kötelező iskolai oktatás – tartománytól függően 10–12 évig – a 6. életévtől, a gyermek 18. életévéig tart. Az iskolakötelezettség teljesítéséhez a diákok 9 (néhol 10) évig nappali tagozaton tanulnak, majd (eredménytől függően) további tanulmányok vagy részidős szakmai képzés következik.
Németországban az oktatás ingyenes, és az iskolai tankönyvekhez is ingyen juthatnak a tanulók, bár esetenként ez utóbbihoz a szülőknek is hozzá kell járulniuk. 

 

Társadalombiztosítás Németországban


A munkába állást követően a munkáltató köteles a munkavállalót a társadalombiztosítási intézményekhez bejelenteni. A munkavállaló regisztrációs számot kap, amely alapján a társadalombiztosító nyilvántartja a biztosítási időszakokat és a fizetéseket. A társadalombiztosítási járulék összegének fele a munkavállalót, másik fele pedig a munkaadót terheli.
A munkavállaló részét bruttó béréből visszatartják, és a munkaadó által fizetett járulékkal együtt továbbítják a biztosítóhoz. A munkavállalónak a következő társadalombiztosítási járulékokat kell befizetnie: egészség és anyasági biztosítás, munkanélküli biztosítás, rokkant-, öregségi és özvegyi nyugdíj.
A betegbiztosítást a munkáltató és a munkavállaló közösen fizeti, azonban a munkavállalónak egyénileg kell választania biztosítót és igényelnie a tagságot (Krankenkassemitglied és Sozialversicherungsausweis).
A járulékok a biztosítási alaptól (+biztosítótól) függenek (12,5–17%), amelyet egy bizonyos összeghatárig vonnak a fizetésből. 
A nyugdíjakból vont járulékok felét a nyugdíjbiztosító fizeti.
Németországban a nyugdíjkorhatár egységesen 65 év.
Az EU/EGT állampolgárok bármely tagállamban jogosultak a munkaerő-piaci szolgáltatások igénybevételére. A munkaviszony megszűnése esetén ajánlatos felkeresni a helyi munkaügyi szervet, és kérni a munkaviszony igazolását az E301-es nyomtatványon, valamint érdeklődni a munkanélküli ellátás igénybevételének lehetőségéről.

 

Adózás Németországban


Németországban a munkavállalóknak adószámra van szükségük (Steuer-ID). Ezt az adószámot kell megadni a munkáltatónak.

Németországban progresszív adózási rendszer van érvényben. Ennek lényege, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkezők magasabb arányú adót fizetnek. Az adózás mértéke attól is függ, hogy az adóalany melyik adókategóriába tartozik. Az adókategóriák (Németországban 6 adókategória létezik) figyelembe veszik az adóalany családi állapotát és más tényezőket is. A teljes levonások a fizetés átlagosan 35 %-át teszik ki.
Németország és Magyarország között egyezmény van érvényben a kettős adóztatás elkerüléséről, amely alapján a megszerzett jövedelem csak az egyik tagállamban adózik. Tehát a németországi munka után nem kell Magyarországon is adózni. Lakhatás Németországban


A lakosság 85 %-a városokban, illetve azok vonzáskörzetében él. Németországban 79 százezer főnél nagyobb lélekszámú város van.
Lakáshirdetések a hírlapok és újságok megfelelő rovataiban (Vermietungen/Hauskaufen/Immobilien), illetve bankoknál, biztosítóknál, valamint ingatlanközvetítőknél találhatók. Emellett léteznek olyan bérlakásokkal foglalkozó központok is, amelyek rövidebb időszakra közvetítenek ki szobákat, lakásokat (tel: körzetszám + 19439). A legtöbb kiadó lakás nem bútorozott, de gáztűzhellyel és hűtőszekrénnyel felszerelt. Az esetleges mellékköltségeket a megállapított lakbérhez hozzá kell számítani.
A lakbér mértéke erősen függ a tartománytól, illetve a helységtől, de a fizetendő összeget a lakás kora is nagyban befolyásolja.
Fontos tudni, hogy a közvetítő cégek jutalékot számolnak fel a bérlők felè, melynek összege általában 1–3 havi bérleti díjnak felel meg. Általános szabály továbbá, hogy a bérlő kauciót fizet (1–3 havi bérleti díjnak megfelelő összeg), illetve a kiköltözést 3 hónappal korábban jelezni kell a bérbeadó felè.Árak Németországban

(az árak tájékoztató jellegűek, idővel változhatnak):
Kenyér: 2–3 EUR/0,5 kg
Zsemle: 0,3 EUR/darab
Tej: 0,8 EUR/liter
Őrölt kávé: 4,5 EUR/0,5 kg
Ásványvíz: 0,8 EUR/liter
Pizza (28 cm, margarèta): 4 EUR
Kávé (McDonalds): 2–4 EUR
Menü: 3–5 EUR (körettel)
Menü (étteremben, ital nélkül): 16-18 EUR
Tömegközlekedési menetjegy:
5,20-6,70 EUR/napijegy
1,90-2,30 EUR/vonaljegy
Benzin (ólommentes): 1,7 EUR/liter
Albérlet (2 szobás, 50 m2):
400–550EUR/hó
Rezsiköltség (áram, víz, gáz):
150–250EUR/hó

 

Szakképesítések elismerése szakmunka és diplomás állások esetén


A közösségi szabályok szerint a tagországoknak a saját állami képesítéssel egyenértékűnek kell elismerniük a másik tagországban szerzett képesítést. Az alapvető elv az, hogy ha egy állampolgár az egyik EU- tagállamban megszerezte szakmai címét, akkor bármely más tagállamban is gyakorolhatja szakmáját. Németország munkavállalók számára a diploma elismertetését és ennek kérvényezését írja elő. A kérelmező által elvégzett tanulmányokat összevetik a célországban lévő képzéssel. Ha lényeges különbséget találnak, a kérelmezőt felkérhetik, hogy továbbképzésen vegyen részt, vagy különbözeti vizsgát tegyen. A továbbképzés azonban akár több évet is jelenthet, például egy mentőápoló esetében.
Nem "szabályozott szakma" esetében a diploma elismerése honosítási eljárásban a tagállamok (Bundeslandok) belső jogszabályai alapján történik.
A diplomák elismerésében az EU tagállamaiban működő NARIC központok adnak felvilágosítást, vagy a
magyarországi NARIC központként működő Magyar Ekvivalencia és Információs Központ honlapja: www.ekvivalencia.hu.
 

Hasznos német internet címek

http://www.bundesfinanzministerium.de oldalon lehet a kövekezőkről tájékozódni:

 • Támogatások igénylése
 • Jogosítvány/ gépkocsi honosítása
 • Szociális támogatások/munkanélküli segély
 • Nyugdíj
 • Családi pótlék
 • Beiskolázási támogatás
 • Adóbevallás és visszaigénylés

 

Utazás Németországba vonattal: www.bahn.de
Diplomák elismerése: www.enic-naric.net

Berlini Magyar Nagykövetség:
Unter den Linden 76., 10117 Berlin
tel.: +49-30-203-100, fax: +49-30-229-13-14
e-mail: info@ungarische-botschaft.de
Budapesti Német Nagykövetség:
1014 Budapest, Úri utca 64–66., tel.: 06-1-488-3500
e-mail: info@deutschebotschaft.hu 
Web: www.budapest.diplo.de

Ezen a kategórián belül:
Keresés nyelvtudás szerint
Partnereink
Tudtad?

Bár jelenleg a munkaerő hiány a jellemző Európában, ez nem mindig marad így. Az egyre fejlettebb programoknak és mesterséges intelligenciáknak köszönhetően rengeteg (többnyire monoton) munkahely fog megszűnni mindenhol. Mit lehet ez ellen tenni? Az egyik megoldás, hogy mi is programozónak állunk, ahogy ez a szakmai cikk is javasolja. Ha ehhez nincs kedvünk akkor inkább a soft skillekre kell rágyúrnunk. A kutatók szerint a jövőben olyan munkavállalókat fognak jól megfizetett munkakörökben foglalkoztatni, akik önállóak, rugalmasak, gyorsan beletanulnak bármikor egy új feladatkörbe, és jól tudnak összedolgozni akár különböző nemzetiségű emberekkel is. 

Ezek viszont pont azok a készségek, amiket az iskolában nem, de egy külföldi munkavállalás során elsajátítunk. Új helyzethez kell alkalmazkodnunk, addig nem látott mindennapi problémákat megoldanunk és különböző kultúrájú emberekkel összedolgoznunk. Egy külföldi állással olyan új képességekre teszünk szert, amelynek pozitív hatásait akár még évtizedek múlva is élvezhetjük!