Hogyan használd ezt a honlapot? Hogy tudsz érdeklődni? Oldalunkon országokra lebontva megtalálod az összes állásunkat. Minden állásnál láthatod a követelményeket, a fizetést, és további, részletes információkat. Ha elolvastad és érdekel, de még kérdésed van, jelentkezz az adott állásra, mi pedig visszahívunk telefonon!

OKÉ
Termékek Menü

Ausztria munka, konkrét álláslehetőségek Ausztriában

2011-től megnyílt az osztrák munkaerőpiac a magyar állampolgárok számára. Ettől az időponttól kezdve munkavállalási engedélyre, és más előzetes engedélyezési eljárásra nincs szükség az ausztriai munka vállaláshoz.
Továbbra is szükséges azonban  a munkavállaláshoz szükséges hivatalos dokumentumok és igazolások kiváltása. Ezenkívül igazolni kell az állás betöltéséhez szükséges képesítés és végzettség meglétét is. A megszerzett képesítések és diplomák elismertetésével kapcsolatban az osztrák Gazdasági Családügyi és Ifjúsági Minisztériumhoz kell fordulni.
Azoknak a külföldi állampolgároknak, akik munkavállalás vagy letelepedés céljából utaznak Ausztriába, a beutazást követő 3 napon belül be kell jelentkezniük az ausztriai lakcím szerinti  kerületi önkormányzati hivatalnál vagy községházán, ahol fényképes igazolványt is igényelhetnek. A bejelentőlap (Meldezettel) beszerezhető az illetékes hivataloknál, trafikokban, egyes anyakönyvi hivatalokban, de le is tölthető innen.  

Nézet:
Rendezés:

Több állást is megnéznél, amihez német nyelvtudás kell? Gondolkodj el Németországon, ott még több német állás található!


Ausztriai munka és fizetés

Az osztrák jogszabályok előírják, hogy foglalkoztatására az ágazati kollektív szerződésben rögzítettnél alacsonyabb bérezéssel nem kerülhet sor. Ennek összege az ágazattól, a szakképesítéstől és a szolgálati időtől függ.
Tehát Ausztriában nincsen egységes minimálbér, azonban a minimálbéreket évről évre a munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervek az ágazati kollektív szerződés részét képező bérmegállapodásban rögzítik, amelyet minden vállalkozásnak kötelező betartania.

- Próbaidő
A próbaidő maximum 1 hónap lehet. (szakmunkás tanulóknál 3 hónap).  A próbaidő alatt a munkaviszonyt mindkét fél indoklás nélkül felmondhatja.
- Munkaidő
Az osztrák törvények szerint a munkaidő napi 8 óra, vagy heti 40 óra, de ettől a munkáltató eltérhet és pl. pénteken hamarabb hazaengedheti a munkavállalót (38,5 óra/hét).
- Túlmunka
A heti (vagy napi) normál munkaidőn túlhaladó munkáért a munkáltatónak legalább 50%-al több pótlékot kell fizetnie.
A napi túlmunka nem haladhatja meg a 10 órát (és hetente nem lehet több a munkaidő 50 óránál).

További információ az osztrák munkaügyi hatóság honlapján, illetve az EURES - Európai Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisában olvasható.
 

Társadalombiztosítás 

Az osztrák társadalombiztosítási rendszer magába foglalja az öregség, betegség, anyaság, rokkantság, fogyatékosság, valamint munkanélküliség esetén nyújtott ellátásokat. A társadalombiztosítási járulékokat, illetve egyéb adókat a fizetésből a munkáltató vonja le. A társadalombiztosítási járulékot a munkáltató fizeti be az illetékes hatóságnak. A munkáltató feladata a munkavállalók társadalombiztosítási rendszerbe történő bejelentése is. A bejelentés után minden biztosított biztosítási számot kap. További információ német nyelven az EURES oldalán található.
 

Munkanélküli ellátás Ausztriában

Ha egy munkavállaló elveszíti munkáját, munkanélküli ellátásra válhat jogosulttá, amennyiben munkanélkülivé válását bejelenti az osztrák munkaügyi szolgálatnak, és igényli az ellátást. A munkanélküli járadék összege az Ausztriában utoljára szerzett bér összegéhez igazodik, feltéve, hogy a foglalkoztatás legalább 4 hétig tartott. Ennél rövidebb foglalkoztatásnál a végzett tevékenység esetében szokásos átlagkeresetet veszik alapul.  A munkanélküli ellátásokról bővebben a www.ams.at honlapon található információ.
 

Családi pótlék

Két eset lehetséges.

- Az egyik az, amikor a család két tagja, két külön országban dolgozik, miközben a család Magyarországon lakik. Ez esetben az az ország köteles családi pótlékot fizetni, amelyben a gyermek él, lakik, vagy tartózkodási helye gyakoribb. Ilyen esetben a családi pótlékot Magyarországon kell kérni.  Viszont ilyen esetben igényelhető úgynevezett különbözet kompenzáló kifizetés, ha az ausztriai családi pótlék magasabb, mint a magyar. Ezt Differenzzahlung-nak hívják és minden év januárjában lehet kérni az Ausztriában dolgozó szülő munkahelyéhez legközelebb lévő adóhivatalban.

- Ha mindkét szülő Ausztriában dolgozik, vagy mondjuk, egy Ausztriában dolgozik a másik pedig Magyarországon háztartásbeli, vagy nem dolgozik, akkor Ausztriában kell igényelni a családi pótlékot.

A szülők a családi pótlék mellett gyermekenként havi 58,4 EUR adókedvezményt kapnak. A családi pótlék - ha a gyermek 2 éves alatti- akkor 105,4 EUR, ha 2 gyermek van, akkor 118EUR, ha 3 gyermek, akkor 140 EUR. 3 - 9 éves gyermek családi pótléka átlagban 6-7 EUR-val több, mint a 2 év alattié. Súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család pótléka az előzőekben leírt összegeknél 138,5 EUR-val több.  2008 óta van 13-ik havi családi pótlék Ausztriában, amit szeptemberben fizetnek ki. A családi pótlékot a területileg illetékes adóhivatalnál kell kérvényezni és onnan is folyósítják (kéthavonta!).
 

Betegbiztosítás

A határ menti szabályok szerint az ingázóra azok a betegbiztosítási törvények vonatkoznak, amely országban dolgozik. A munkanélküliek a lakhelyükön rendelkeznek betegbiztosítást, ha onnan kapják a munkanélküli juttatásokat. A nyugdíjasok általában ott rendelkeznek betegbiztosítással, ahol laknak.  Mindenki, aki Ausztriában társadalombiztosítás keretében betegbiztosítással rendelkezik, kap egy kártyát (E-card). Ezen a név, a társadalombiztosítási szám és a kártyaszám szerepel. Ez az E-card Ausztriában vehető igénybe, ám ha Magyarországon is valaki igénybe szeretné venni, akkor igényelnie kell (az osztrák betegbiztosítótól) az E 106-os nyomtatványt.
 

Betegszabadság Ausztriában

Ha valaki betegség, baleset vagy kórházi kezelés miatt nem tudja ellátni munkáját, úgy - miután kiíratta magát orvosával- a következő jogokkal rendelkezik:
• ha kevesebb, mint 5 éves a munkaviszonya, úgy 6 hétig a teljes munkabért kapja, ezután 4 hétig a munkabér felét
• ha 6-12 éves a munkaviszonya, úgy 8 hétig teljes munkabért kap, 4 hétig a felét
• ha 12 év felett, akkor 10 hétig teljes munkabért, ezután 4 hétig a felét. Figyelem! Fizikai dolgozók ezt évente csak egyszer alkalmazhatják, szellemi dolgozók viszont többször is.
• ha munkahelyen történt a baleset (vagy megbetegedés), úgy 8 hétig kapja a teljes munkabért (100%-ot).
 

Táppénz

Az előző nem összetévesztendő a táppénzzel. A táppénzt a betegbiztosító fizeti, miután a munkáltató által fizetett betegszabadság lejárt. Akkor is fizet a betegbiztosító, ha a munkáltató már csak a bér 50%-át fizeti (a betegszabadságnak).A táppénz a bruttó jövedelem 50%-a és maximum 52 hétig jár.
 

Nyugdíjak

Ausztriában a nők 60, a férfiak 65 éves korukban mehetnek nyugdíjba. A nyugdíj a nyugdíjba lépés előtti 180 hónapban (15 év) befizetett hozzájárulásokon alapul.
2003 januárjától új szabályozás lépett életbe, mely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok még korábban abbahagyhassák a munkát: a 180 hónapos időszakot 216 hónaposra hosszabbították meg.
Az osztrák nyugdíjrendszerrel kapcsolatos további információ az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság oldalán olvasható.
 

Szabadság

A szabadság- kevesebb, mint 25 év munkaviszony esetén 30 munkanap. 25 év munkaviszonyon túl 36 munkanap. A szabadságot pénzben megváltani nem lehet és 2 évnél tovább görgetni sem.
 

Adózás Ausztriában

 A közösségi jog szerint a tagállamok adórendszerének követnie kell azt az általános diszkriminációellenes szabályozást, miszerint egy tagállam állampolgárai, akik egy másik tagállam területén élnek, nem részesülhetnek kedvezőtlenebb adózási feltételekben, mint az adott tagállam állampolgárai. A közösségi adózási szabályok szerint minden EU tagállam állampolgára, minden (akár több nem EU tagállambeli) jövedelme után abban a tagállamban köteles adót fizetni, amelyben lakik. A kettős adózásról szóló országok közötti egyezmények gondoskodnak arról, hogy az adóalany csak egy helyen fizessen adót.

Személyi jövedelemadó

Főszabályként elmondható, hogy a külföldön végzett munkáért, külföldi személytől kapott jövedelem a munkavégzés helye szerinti ország vonatkozó adójogszabályai szerint adózik.
Amennyiben a külföldön végzett munka időtartama nem haladja meg a 183 napot, és az ezért járó ellenértéket egy magyar adóügyi illetőségű személy fizeti, úgy a jövedelem Magyarországon adózik.
 

Általános információk

Nyugati szomszédunk Magyarországon kívül Csehországgal, Németországgal, Szlovákiával, Szlovéniával, Svájccal és Liechtesteinnel határos.
Államformája: szövetségi köztársaság, területe valamivel kisebb, mint Magyarország: 83.858 km², lakossága: 8.106.000, fővárosa Bécs (Wien). 1,7 millió lakosa Bécsben él. A legnagyobb városok: Bécs, Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck. 
Ausztriát 9 szövetségi tartomány (Bundesland) alkotja: Burgenland, Karintia, Alsó-Ausztria, Felső-Ausztria, Salzburg, Stájerország, Tirol, Vorarlberg, Bécs.
Az Osztrák Köztársaság magyarországi Nagykövetsége Budapesten a IV. kerületben található meg. Ausztria Európa egyik legbiztonságosabb országának számít.
Hivatalosan az osztrákok német anyanyelvűek, azonban osztrák nyelvjárásban beszélnek. Ezek akár tartományonként is változhatnak.
 

Hasznos oldalak

Munkaügyi központ (AMS):
www.ams.at

Osztrák Szakszervezetek Szövetsége:
www.oegb.at

Gazdasági kamarák szövetsége:
www.wko.at

Társadalombiztosítás:
www.sozialversicherung.at

Adózás:
www.bmf.gv.at , www.help.gv.at

Ezen a kategórián belül:
Keresés nyelvtudás szerint
Partnereink
Tudtad?

Bár jelenleg a munkaerő hiány a jellemző Európában, ez nem mindig marad így. Az egyre fejlettebb programoknak és mesterséges intelligenciáknak köszönhetően rengeteg (többnyire monoton) munkahely fog megszűnni mindenhol. Mit lehet ez ellen tenni? Az egyik megoldás, hogy mi is programozónak állunk, ahogy ez a szakmai cikk is javasolja. Ha ehhez nincs kedvünk akkor inkább a soft skillekre kell rágyúrnunk. A kutatók szerint a jövőben olyan munkavállalókat fognak jól megfizetett munkakörökben foglalkoztatni, akik önállóak, rugalmasak, gyorsan beletanulnak bármikor egy új feladatkörbe, és jól tudnak összedolgozni akár különböző nemzetiségű emberekkel is. 

Ezek viszont pont azok a készségek, amiket az iskolában nem, de egy külföldi munkavállalás során elsajátítunk. Új helyzethez kell alkalmazkodnunk, addig nem látott mindennapi problémákat megoldanunk és különböző kultúrájú emberekkel összedolgoznunk. Egy külföldi állással olyan új képességekre teszünk szert, amelynek pozitív hatásait akár még évtizedek múlva is élvezhetjük!