Hogyan használd ezt a honlapot? Hogy tudsz érdeklődni? Oldalunkon országokra lebontva megtalálod az összes állásunkat. Minden állásnál láthatod a követelményeket, a fizetést, és további, részletes információkat. Ha elolvastad és érdekel, de még kérdésed van, jelentkezz az adott állásra, mi pedig visszahívunk telefonon!

OKÉ
Termékek Menü

Minden, ami angliai munka

Kedves Egyesült Királyságba Készülők!
2020. január 31-én az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, ez tudomásunk szerint a kinti munkavállalást nem befolyásolja. Amennyiben barmilyen változás történne mindenképpen tájékoztatjuk Önöket!
További sikeres álláskeresést mindenkinek!

2004 májusától a kelet-európai, így a magyar munkaerő szabadon vállalhat munkát Nagy-Britanniában. A magyar állampolgárok korlátlan ideig az Egyesült Királyságban tartózkodhatnak, amennyiben igazolt munkaviszonyuk van vagy igazolni tudják, hogy önfenntartók, azaz rendelkeznek annyi pénzzel, amennyiből ők és családjuk meg tud élni, s nem folyamodnak szociális juttatásokhoz. Ez továbbra is így van, a BREXIT-es népszavazás után is, hisz továbbra is ugyanazok a törvények vannak érvényben. Az is bizonyos, hogy a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyaroknak semmitől nem kell tartaniuk, őket a várható változások nem érintik. A változás azokat érinti negatívan, akik majd egy év múlva, a kilépési tárgyalások lezárása után, újonnan próbálnak Angliában letelepedni. Erre valószínűleg csak hatósági munkavállalási engedély birtokában lesz lehetőségük.

London
London
Londoni munkalehetőségek akár szállással együtt is
Nézet:
Rendezés:
Letelepedési engedélyt, sőt állampolgárságot már 5 év kinn töltött idő után lehet igényelni, de bizonyos szociális juttatások már ezt megelőzőén is kérhetők jelenleg.  Az EUWORK csapata természetesen eligazítja Önt a hivatalos teendők ügyében is.
 

Néhány információ az Egyesült Királyságról

 
Az ország teljes neve Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága és a 2013-as becsült adatok szerint több, mint 64 millió lakosa van. A központi részen, Anglián kívül három további, bizonyos autonómiával rendelkező terület tartozik bele: Wales, Skócia és Észak-Írország, de messze a legnépesebb a központi terület: Anglia. Az ország éghajlata óceáni, sok esővel, általában borús idő a jellemző. Nagy-Britannia a régi és a modern keveredésének otthona, ez jellemző a kultúrától kezdve az építészeten át az emberekig. Tipikus brit családok, és a világ minden tájáról érkező letelepedők teszik színessé, különösen Londont.

 

Az apróbb kezdeti nehézségek ellenére Nagy-Britanniában mindenkinek érdemes munkát vállalnia. Nem csak a magas fizetés miatt, de az angol nyelv teljes elsajátítása miatt is megéri, nem is beszélve egy idegen kultúra megismeréséről.

A munkavállalás lehetőségeiről: Nagy-Britanniában sok a betöltetlen munkahely, de a népszerűbb részeken, Londonban és a fejlett délkeleti területen viszont jóval kevesebb. Ráadásul nagyszámú, ázsiai országokból érkező is itt próbál munkát találni, bár őket munkaerő-piaci korlátozások hátráltatják, amik ránk -EU tagságunkból adódóan- már nem érvényesek. További nehézség, különösen Londonban, hogy rendkívül magasak a megélhetési költségek, különösen a lakásbérlet és a közlekedés jelentős tétel. Az életkor szerinti minimálbér a következőképpen alakul: £ 7.83 órabér 25 éves kor felett,  £ 7.38 -  21 éves kortól 24 éves korig, és ,£ 5.90 - 18-20 éves kor között. Bár a minimálbér  7.38 - 7.83 font, azaz kb. 2800  Ft óránként, Londonban ez többnyire csak a megélhetésre elegendő, keveset lehet ebből félre tenni. Egy olcsó külvárosi szoba is 150-250 ezer forintnak megfelelő font havonta, és általában egy hónapot kell előre kifizetni.

Más a helyzet vidéken, ahol ugyanebből a minimálbérből már kényelmesen meg lehet élni, több százezer forintot félretenni, és munkalehetőség is több van. Érdemesebb hát vidéken munkát vállalni, már csak azért is, mert az igazi, tradicionális Anglia vidéken, és nem Londonban található meg. És akkor még nem is beszéltünk a festői Skóciáról, ami egy egész más világ!

 

Fizetések Nagy-Britanniában


A bruttó átlagfizetés az országban havi kb. 800.000 Ft-nak megfelelő angol font, de nagy szórással. Ez után a legtöbb ember 20%-ot adózik, viszont az első 10.000 font kereseted (4,1 millió Ft) évente még adómentes. Mindehhez általában 12% társadalombiztosítási járulék jön, így a nettó átlagbér kb. 550.000 forintnak megfelelő angol font. Ez Londonban és a központi területeken jóval magasabb, ezen kívül viszont alacsonyabb. Ugyanakkor a fizetésbeli előnyök kisebbek, mint a drágaság miatti hátrányok egy londoni munkavállalás estén. A külföldről bevándoroltak első munkahelye leggyakrabban minimálbért, vagy azt kis mértékben meghaladó órabért fizet, de idővel mindig van lehetőség az előre lépésre, ami csak munkánk minőségétől, hozzáállásunktól és nyelvtudásunk szintjétől függ.

Nagy-Britanniában még üresen lévő munkahelyek: leginkább szakácsokból, kuktákból van hiány. De keresnek még konyhai kisegítőket, takarítókat, felszolgálókat, szállodai recepciósokat, gondozókat, kamionsofőröket, autószerelőket, fogorvosokat és gyógyszerészeket, gépészmérnököket és informatikusokat egyaránt. Magyarországgal összehasolítva minden szakmában a hazai fizetés többszörösét, három-hatszorosát lehet megkeresni, a legnagyobb különbség az orvosi szakmában van, ők ugyanis kb. tízszeresét keresik meg annak, amit Magyarországon kapnának. Sokkal több megbecsülést is kapnak a brit orvosok, mint Magyarországon dolgozó kollégáik. Egy kezdő orvos évi 25.000 fontot (10,2 M Ft) keres, de egy szociális munkás is megkeres évi 20.000 fontot (8,2 M Ft), ami után 22% jövedelemadót kell befizetni.
 

A fizetésekkel kapcsolatban általánosan elmondható, hogy ugyanabban a pozícióban dolgozó brit állampolgár fizetésével megegyező a fizetésünk, az egyenlő munkáért egyenlő fizetést elvnek megfelelően. De ne lepődjünk meg, ha nem így van, hiszen a cégnél már eltöltött idő és a nyelvtudás szintje is módosíthat a fizetésen. Azt sem árt tudnunk, hogy a rugalmas munkaerőpiaci elveknek megfelelően a brit munkaadók általában határozott időre, 3-6 hónapra kötnek szerződést a munkavállalóval, és a munkavégzés megkezdhető szóbeli megállapodást követően, írásos munkaszerződés nélkül is.
 

Haza utalás


Sokan küldik haza családtagjaiknak Angliában megkeresett fizetésük jelentős részét. Az átutalás viszont nem olcsó, a bankok minimum 18 fontért (gyakori a 25) utalnak haza Magyarországra. A Transferwisesokkal olcsóbb és gyorsabb megoldást jelent. Egy regisztrációt követően előbb a Transferwise angliai számára kell elutalnunk az összeget,  és onnan utalják tovább a magyar bankszámlánk felé. Ez persze sokakban nem kelt bizalmat, de mi kipróbáltuk, működik, javasoljuk! Meglepő módon kedvezőbb így hazaküldeni a pénzt, mint készpénzben hazahozni és a legjobban váltó pénzváltónál forintra váltani.
 

Angol, angol, angol - nyelvtudás nélkül nem megy!


Angol tudás nélkül nem szabad kimenni "szerencsét próbálni", mert szinte semmi esélyünk nincs sem munkát, sem szállást, sem bankszámla számot intézni. Rengeteg munkához viszont már egy társalgási szintű angoltudás elegendő. Ha nem fizikai munkát akarunk végezni, akkor mindenhol elvárás a magas szintű angol nyelvtudás. Ez a mindennapi társas érintkezésben is szükséges, hogy megértsük a mindig jelen levő, finom angol humort. Valamennyi papírunkat, ajánlásainkat angolra lefordítva kell átadni leendő munkaadónknak. A felvételi elbeszélgetéshez még nem árt tudni, hogy az angolok szerény és udvarias emberek, legyél hát te is az!
Ezen a kategórián belül:
Keresés nyelvtudás szerint
Partnereink
Tudtad?

Bár jelenleg a munkaerő hiány a jellemző Európában, ez nem mindig marad így. Az egyre fejlettebb programoknak és mesterséges intelligenciáknak köszönhetően rengeteg (többnyire monoton) munkahely fog megszűnni mindenhol. Mit lehet ez ellen tenni? Az egyik megoldás, hogy mi is programozónak állunk, ahogy ez a szakmai cikk is javasolja. Ha ehhez nincs kedvünk akkor inkább a soft skillekre kell rágyúrnunk. A kutatók szerint a jövőben olyan munkavállalókat fognak jól megfizetett munkakörökben foglalkoztatni, akik önállóak, rugalmasak, gyorsan beletanulnak bármikor egy új feladatkörbe, és jól tudnak összedolgozni akár különböző nemzetiségű emberekkel is. 

Ezek viszont pont azok a készségek, amiket az iskolában nem, de egy külföldi munkavállalás során elsajátítunk. Új helyzethez kell alkalmazkodnunk, addig nem látott mindennapi problémákat megoldanunk és különböző kultúrájú emberekkel összedolgoznunk. Egy külföldi állással olyan új képességekre teszünk szert, amelynek pozitív hatásait akár még évtizedek múlva is élvezhetjük!