Állások Menü
0

Minden ami külföldi munka és Hollandia

holland munkák

Terület: 41 526 km2
Főváros: Amszterdam
népesség: 16,6 millió fő
Beszélt nyelvek: holland és fríz,
de sokan beszélnek angolul és németül is

Itt található minden fontos  információ , ami érdekes lehet, ha Holland munkavállalás lebeg a szeme előtt!

Bejelentési kötelezettség
Az Európai Unió polgárai érvényes útlevél vagy személyi igazolvány birtokában szabadon beutazhatnak Hollandia területére. 

Ha Ön kevesebb, mint három hónapot tartózkodik Hollandiában, nem kötelező tartózkodásra jogosító dokumentumért folyamodnia. 2006 óta az EU tagországok állampolgárainak a három hónapot meghaladó tartózkodás esetén regisztráltatniuk kell magukat a holland Bevándorlási Hivatalnál (IND). A regisztráció során a tartózkodás célját igazolni kell (pl. munkáltatói nyilatkozattal).
A regisztrációról további információ a holland Bevándorlási Hivatal honlapján (www.ind.nl) található meg.

Rendezés:
ID: 606
Aktuális

Megbízható, korrekt munkaadóhoz, CNC forgácsoló szakembereket keresünk Hollandiába, azonnali kezdéssel!

Esztergályosoknak és marósoknak, továbbá lézervágóknak is hosszútávú munkalehetőséget tudunk biztosítani!  

A szállás a munkaadó által INGYENESEN biztosított, így a fizetésből gyakorlatilag csak az étkezésre kell költeni.

 

ID: 665
Nem aktuális

Paradicsom és uborkatermesztésre szakosodott holland cég melegházi munkára keres betanított dolgozókat, akik a teljes termesztési folyamatban részt vesznek. Hollandia egész területén, de főleg Rotterdam közelében vannak melegházak.

Jelentkezni lehet alap angol, VAGY társalgási német, VAGY társalgási holland nyelvtudással is!

Betanított munka. Munkavégzés hosszú távon, de év végéig biztosan!

Lányok, fiúk és párok jelentkezését is várjuk!

ID: 612
Nem aktuális

Angolul VAGY németül beszélő CNC esztergályost keresünk Hollandiába, Fanuc vezérlésű gépre. 

ID: 619
Nem aktuális

CNC marós szakembereket keresünk Hollandiába Fanuc, valamint Mazatrol vezérlésű gépekre

ID: 468
Aktuális

Holland városokba keresünk holland parnerünk számára karosszéria lakatos, autószerelő  és fényező szakmunkásokat angol, holland vagy német nyelvtudással!

ID: 502
Aktuális

Holland partnerünk építkezésekre legalább TÁRSALGÁSI SZINTŰ ANGOL VAGY NÉMET NYELVTUDÁSSAL rendelkező tapasztalt kőműveseket, gipszkartonszerelőket, illetve zsaluzóácsokat keres hosszútávú munkavégzésre. 

ID: 589
Nem aktuális

Holland partnerünk kamionsofőröket keres nemzetközi és belföldi fuvarozásra is társalgási szintű angol vagy német nyelvtudással.

Munkavállalás, álláskeresés Hollandiában


2007. május 2-án Hollandia megnyitotta munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozott tagállamok előtt is, így már a magyar állampolgárok is munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak munkát Hollandiában. Holland munkavállalással kapcsolatban további részletes információk találhatóak a holland munkaügyi szervezet honlapján (CWI, Centre for Work and Income, www.werk.nl)
A munkába állást megelőzően a munkavállalónak az adó és társadalombiztosítási rendszerben használatos, személyi azonosító, ún. SOFI számot kell igényelnie az adóhatóság helyi irodájában.
Magán munkaközvetítő ügynökségekkel is fel lehet venni a kapcsolatot, ezekkel azonban csak holland nyelven lehet kommunikálni. Ezek az alábbiak: www.adecco.nl , www.kellyservices.nl, www.manpower.nl
(Ezek az ügynökségek munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkoznak )
Újságokban is érdemes állásajánlatokat keresni:

Minimálbér
A minimálbér összege a munkavállaló korától, a munkaidőtől és a ledolgozott órák számától függ.
Hollandiában a minimálbért törvény szabályozza, melynek összege 2008ban 1.356 Euro/hó .
A munkavállalók a fizetésük mellett bérjegyzéket is kézhez kapnak, amely a dolgozóra vonatkozó adatokon kívül a bruttó fizetést, a levonásokat és a nettó jövedelmet tartalmazza.
Hollandiában a munkavállalónak a lakóhelye szerint illetékes helyi hatóságoknál és a bevándorlási hivatalnál kell regisztráltatnia magát.

Munkaidő
A törvény által előírt teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a heti munkaidő maximum 48 óra/hét. A napi munkaidő nem lehet több 8,5 óránál. A munkahét öt napból áll, melyből egy kötelező pihenőnap. A gyakorlatban a legtöbb munkaszerződésben a heti munkaidőt 36–40 órában, a napi munkaidőt pedig 7,5 órában állapítják meg.
Állásajánlatra való jelentkezés során hasznos lehet az európai önéletrajz minta, mely az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre, És az Európai Unió valamennyi hivatalos nyelvén (26) elérhető a következő honlapon:
www.europass.hu

Társadalombiztosítás
Amint a munkavállaló munkába áll, a munkáltató köteles őt a társadalombiztosítási intézményekhez bejelenteni. A munkavállaló nevét bejegyzik a betegbiztosító irodánál, amely bejelenti a nyugdíjbiztosítónál és a munkanélküli biztosító intézményben. A munkavállaló regisztrációs számot kap, amely alapján a társadalombiztosító nyilvántartja a biztosítási időszakokat és a fizetéseket. Ezen időszakok alapján kell a járulékokat befizetni. A nyugdíjbiztosító ezután egy kártyát küld a munkavállalónak, amelyet a munkáltatónak kell átadni. Ha a munkaviszony megszűnik, a biztosítási kártyát a munkáltató visszaadja a munkavállalónak.
A munkavállalónak lehetősége van egészségbiztosítási irodát választani. A regisztráció során orvost, fogorvost és egy gyógyszerészt kell kiválasztania egy megadott címlistáról, majd ezután kapja meg biztosítási kártyáját.
Hollandiában a nyugdíjkorhatár férfiak és nők számára egyaránt 65 év.

Az állami nyugdíjat magánnyugdíj is kiegészítheti, a magánnyugdíj-járulék felét a munkáltató, másik felét pedig a munkavállaló fizeti.
Az EU/EGT állampolgárok bármely tagállamban jogosultak a munkaerő-piaci szolgáltatások igénybevételére. Munkaviszony megszűnése esetén keresse fel a helyi munkaügyi szervet, és minden esetben kérje a munkaviszonyának igazolását az E301-es nyomtatványon, valamint érdeklődjön a munkanélküli ellátás igénybevételének lehetőségéről.
Aki munkanélkülivé válik azonnal regisztráltatnia kell magát annál a szakmai társaságnál, amellyel munkáltatója kapcsolatban áll, és a Munkaügyi Hivatalban (Arbeidsbureau).Ha nem tesz eleget e kötelezettségeinek, az a támogatás folyósításának megtagadását vonhatja maga után.
Ahhoz, hogy valaki jogosult legyen munkanélküli ellátásra, a munkanélkülivé válást közvetlenül megelőző 12 hónapon belül legalább 26 hét munkaviszonyának kell lennie vagy a munkanélkülivé válást közvetlenül megelőző öt évben évente legalább 52 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie.
Az uniós országokból érkezők sürgősségi egészségügyi ellátásra való jogosultságát az EU egyes tagállamaiban az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU Kártya) biztosítja. Az EU Kártyát a lakóhelye szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár állítja ki, érvényességi ideje 1 év.

Adózás
Hollandia nyitott gazdasággal rendelkezik. Ebből következően Hollandia nagyon kedvező helyszíne az üzleti befektetéseknek. Az adóhatóságok is ügyfélorientáltak.
személyi jövedelemadó: az éves jövedelem alapján kell fizetni. Munkavállalóként szerzett jövedelem esetén 4 adósáv létezik:

 

 

Munkából származó
jövedelem (Euróban)
Személyi jövedelemadó-
kulcs (2008)
0–17.579 2,45%
17.580–31.389 10,70%
31.590–53.860 42,00%
53.861– 52,00%


ÁFA: általános forgalmi adó, mely benne van az áruk és szolgáltatások árában:

  • általános: 19 %
  • élelmiszer, gyógyszerek, agrár termékek, szállodai és vendéglátó-ipari szolgáltatások, újságok után: 6%

Az adóév január 1-jétől december 31-ig tart. Az adót mindenki a fizetése összegétől függően fizeti, a minimálbérhez adókedvezmény is kapcsolódik.

További információk a holland adóhatóság honlapján találhatóak: www.belastingdienst.nl

Életkörülmények
Hollandiában mindennapos dolognak számít a lakásbérlés, tehát viszonylag könnyű albérletet találni. A kaució egy hónapi albérletnek megfelelő öszszeg. Ezt az összeget az albérlő a kiköltözéskor visszakapja.
Az albérlők jogait törvény védi Hollandiában.
Amennyiben Hollandiában szeretne ingatlant vásárolni, 6% adót köteles fizetni az ingatlan után.
Magánhirdetések eladó és kiadó ingatlanokról:
www.marktplaats.nl
Egyéb címek lakással, ingatlannal kapcsolatban:
NVM, Nederlandse Vereniging van Makelaars Fakkestede 1, PO Box 2222, 3430 DC Nieuwgein, tel.: +31 30 608 5158, www.nvm.nl
Bankszámlanyitáshoz a hollandiai tartózkodás igazolása (regisztrációs igazolás), személyazonosságot igazoló dokumentumok és állandó lakhely szükséges.
Az EU állampolgárai gépjárművezetői engedélyüket 10 évig használhatják Hollandiában.

Árak (Az árak tájékoztató jellegűek, időközben változhatnak.)
Kenyér: 1–2,5 EUR/kg
Tej: 1–1,80 EUR/liter
Ásványvíz: 0,30–1,50 EUR/liter
Kávé: 1,50–2,50 EUR
Menü (3 fogásos): 12–20 EUR
Tömegközlekedési menetjegy: 2 EUR
Benzin (ólommentes): 1,50 EUR/l
Albérlet (szoba): 250–600 EUR/hó
Áram (szolgáltatóként eltérő): 2,50 EUR/hó (alapdíj) + 0,09 EUR/W
Víz (szolgáltatóként eltérő): 41 EUR/év (alapdíj) + 1,31 EUR/m3
Gáz (szolgáltatóként eltérő): 1,50 EUR/hó (alapdíj) + 0,5 EUR/m3

Oktatás
Az oktatás nyelve a holland, kivéve Friesland tartományt, ahol mind a holland, mind a fríz nyelv hivatalos. Habár az iskolák 70–80 %-a magánkézben van Hollandiában, az oktatás maga ingyenes. A tantervet az Oktatási Minisztérium határozza meg.
Négy éves korukig a gyermekek óvodába járhatnak. Az általános iskolai oktatás 4 éves kortól kezdődik és 5 éves kortól kötelező. A tankötelezettség 5–16 éves kor, a legtöbben azonban már 4 éves kortól elkezdik az iskolát. A holland oktatási rendszer a 16 éves koruk után választott pályára irányítja a tanulókat.
Az alapfokú oktatás 5-től 12 éves korig tart.
Középfokú oktatás:

  • Egyetemi előkészítő oktatás (VWO) 12–18 év
  • Magasabb szintű szakképzésre való felkészítés (HAVO) 12–17 év
  • Szakközépiskolai előkészítő oktatás (VMBO) 12–16 év
  • Különleges középfokú oktatás(gyakorlati képzés) (PRO) 12–18/20 év

Felsőoktatás:
Hollandiában a felsőoktatás rendszere két elemből áll: az egyetemek által nyújtott egyetemi oktatás (wetenschappelijk onderwijs = WO) és a felsőfokú szakképesítő oktatás (hoger beroepsonderwijs = HBO), amit a HBO oktatási intézmények (kb. főiskolák), illetve a szakképesítést adó egyetemek kínálnak.
Hollandiában számos helyen lehet idegen nyelvet tanulni, a nyelvoktatás azonban csak a nem uniós állampolgároknak ingyenes.

Végzettségek elismerése
A végzettségek elismerésével kapcsolatban az európai uniós ENIC/NARIC hálózat nemzeti központjai adnak naprakész tájékoztatást. A nemzeti központok elérhetősége megtalálható a www.enic-naric.net weboldalon.

Hasznos internetcímek, elérhetőségek


A Magyar Köztársaság Nagykövetsége, Hága, Hollandia
Hogeweg 14.
2585 JD Den Haag
tel.: 31-(0)70 350 0404
fax: 31-(0)70 351 0749
honlap: www.mfa.gov.hu/emb/hague
e-mail: mission.hga@kum.hu

Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége
1022 Budapest, Füge utca 5–7.
tel.: 06 1 336 6300
e-mail: bdp@minbuza.nl
www.hollandnagykovetseg.hu

Ezen a kategórián belül:
Keresés nyelvtudás szerint
Szaktudást Nem igénylő Állásaink
Tudtad?
Az Egyesült Királyság most március 29-én érvenyísítette az 50. cikkelyt, azaz megkezdte az EU-ból való kilépés felé vezető tárgyalásokat. Ennyi történt, nem több és nem kevesebb: Nagy-Britannia továbbra is az Európai Unió tagja, még minimum két évig, és addig minden régi és új, más eu-s országból, például Magyarországról érkező munkavállaló korlátozások nélkül élhet és dolgozhat az országban. Van egy kis esély rá, hogy Nagy-Britannia és az EU megállapodnak a munkavállalók korlátozásáról még a kilépés előtt. Erre azonban legkorábban 2018 elején kerülhet sor, ugyanis az Egyesült Királyság és Brüsszel csak majd decemberben fog egyáltalán tárgyalni a munkavállalás kérdéséről. Akárhogy döntenek, az csak az új bevándorlókra vonatkozik, tehát azokra, akik egy ilyen döntés utána akarnak majd Nagy-Britanniában dolgozni.  Aki már ott van, vagy még idén kimegy, azt maradhat, és semmilyen komolyabb hátrány ne fogja érni.