Hogyan használd ezt a honlapot? Hogy tudsz érdeklődni? Oldalunkon országokra lebontva megtalálod az összes állásunkat. Minden állásnál láthatod a követelményeket, a fizetést, és további, részletes információkat. Ha elolvastad és érdekel, de még kérdésed van, jelentkezz az adott állásra, mi pedig visszahívunk telefonon!

OKÉ
Állások Menü

Fehérvári Veronika - szállodai munka Anglia

Katt rá a felnagyításhoz
Állás ID: v26

A közvetítőm nagyon segítőkész volt. Ha szükségem lett volna rá, akkor útvonalat is tervezett volna nekem, a repülőjegyem is megrendelte volna interneten, de én magam intéztem ezeket a dolgokat. Viszont, amit a szerződésbe foglaltak, az úgy is volt. A szállásom, ellátásom adott volt, a fizetnivalóim (pl. heti szállásköltség) annyi volt, amennyiben megállapodtunk.

Leírás

Mivel nem ismertem egy közvetítő céget sem, ezért internetes böngészés útján döntöttem a munkaközvetítő cégről akikkel kiutaznék. Több ügynökség közül az Eu Work volt a legszimpatikusabb. Mindenesetre tanácsos megnézni bármely közvetítői céget a nyilvántartottak listáján, mert az interneten megjelent kínálat sokszor csalóka.

A közvetítőm nagyon segítőkész volt. Ha szükségem lett volna rá, akkor útvonalat is tervezett volna nekem, a repülőjegyem is megrendelte volna interneten, de én magam intéztem ezeket a dolgokat. Viszont, amit a szerződésbe foglaltak, az úgy is volt. A szállásom, ellátásom adott volt, a fizetnivalóim (pl. heti szállásköltség) annyi volt, amennyiben megállapodtunk.

Azon kívül, hogy jó lett volna egy-két üres kéz a nehéz táskáim cipelésére - minden segítséget megkaptam. :)

A jelentkezésemtől számítva körülbelül egy hónap múlva kaptam álláslehetőséget. De így is volt betervezve! Arra az időpontra, amire kint akartam lenni, sikerült is kijutnom. A jelentkezéshez személyesen kellett elmenni a cég irodájába, ahol természetesen az önéletrajzomra és a személyes adataimra volt szükség. A többi kitöltendő papírt, formanyomtatványt (jelentkezési lap, szerződés) ingyenesen ők biztosították. Amiért nekem kellett fizetnem: az a programdíj, az úti költségek, és az első fizuig kitartó zsebpénz.

A kiválasztás  folyamata elég egyszerűen és rugalmasan zajlott. A közvetítőm felhívott, hogy milyen lehetőségem lenne és hol. E-mailben is elküldte a munkalehetőséget, a webcímet is megkaptam, hogy láthassam, hova kerülök ki, ha elfogadom az ajánlatot. Egy, maximum két napon belül választ kellett adnom, hogy akarom-e vagy sem. Ha a válasz nem volt, akkor vártam a következő lehetőséget. Ha viszont elfogadtam, akkor mentem ismét a budapesti irodába és megkötöttük a szerződést, pontosítottuk az utazási időpontot. Ekkor került sor a programdíj kifizetésére is. Még azt hozzátenném, hogay mielőtt elfogadtam az állást, a leendő főnökömmel is volt egy telefonos beszélgetés, hiszen ő is kíváncsi volt, hogy ki fog érkezni hozzájuk.

2008 júniusától 2009. január végéig maradtam, mert a főiskolámhoz gyakorlatként ennyi idő kellett. Haza kellett jönnöm, befejezni a tanulmányaimat.

Mindenképp szállodában akartam elhelyezkedni, mivel ez is a végzettségem. Bár a munkaköröm elég összetett volt, mivel kis szállodáról volt szó, így mindent meg kellett csinálni. Vendégeket érkeztetni, reggelit készíteni és felszolgálni azt, szobát takarítani, telefont kezelni stb. Nem volt egyszerű, de jó tapasztalat volt, megérte kimenni!

Amint már a fentiekben írtam, elég sokrétű feladataim voltak és nem teljesen ezt tálalták elém! Gondoltam, hogy a housekeeping, vagy general assisstant munkakör elég sok mindent magába foglal, de ez annál szerintem több volt. Szinte mindent nekünk kellett csinálni (a párom is kint volt velem a nyár folyamán, együtt dolgoztunk)! Nem voltak külön részlegek - recepció, értékesítés, housekeeping...stb.-  mivel 9 szoba volt összesen. Heti 5 napot dolgoztunk 7-8 órában.

Társalgási szinten beszéltem angolul mikor kimentem és a hazaérkezésem után sikerült megcsinálnom a középfokú C típusú nyelvvizsgát. Én ezért is mentem ki, hiszen a diploma megszerzéséhez 2 nyelvvizsga is szükséges volt!

A jövőm szempontjából nem tervezek túlságosan előre, de ha az embernek összejön kint egy jó munka, ahol profitál és kedvére berendezkedett, akkor nem feltétlenül jön haza, mert nehéz leadni abból a nívóból, amit kint megkaphat még akkor is, ha többe kerül minden! Azt mondják sokan, hogy milyen drága kint az élet (étel, ital, lakás...stb.), de én azt mondom, hogy Magyarországon drága egy átlagfizetéshez képest! Na persze ott a másik oldal is, hogy itthon a család, a sok barát, honvágya azért van az embernek! Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit vállal be. Jelenleg is családi okok miatt vagyok itthon.

Barátságos, nyitott ember vagyok, így nem volt nehéz a beilleszkedés. Izgalmas volt szocializálódni egy idegen környezetbe, idegen országba. Barátokat, jó ismerősöket szerezni kicsit már nehezebb volt, mert azért nem feltétlenül úgy megy ez a dolog, hogy "Hello, Vera vagyok Magyarországról! Nagyon szimpatikus vagy! Leszel a barátnőm?". De ebben nagy segítség a munkahely, ahol esetleg egy-egy kollégáddal jól kijössz, vagy például én eljártam egy fitneszterembe, ahol megismerkedhettem néhány jófej csajszival.

Az albérlet 60font/hét, ha a munkáltató biztosít szobát. Természetesen az albérlet ennél heti szinten 10-20 fonttal legalább drágább. Ez egy átlagosnak mondható összeg.

Az élelmiszer viszonylag drága, de van jópár lengyel kisbolt, amik nagyon barátságos árakkal dolgoznak és ez nem rossz minőséget jelent!

Egy menü egy pubban olyan 7-10 font körül mozog. De ez is attól függ, Anglia melyik részén dolgozol. Londonban azért természetesen drágább minden. A mozijegy az elég drága, 10 font körüli, a közlekedés pedig szintén az!

A telefonálás szerintem egész jó áron van. Az egyik telefonszolgáltatónál vettem 5 fontért SIM-kártyát, amire lehetett tölteni 15 fontot, ezért 100 percet hívhattam ingyen bármelyik országot egy hónapban, és még a 15 fontot is lebeszélhettem. Az SMS 0.30 fontba került. Ha 30 fontért vettem feltöltést, akkor pedig 200 percet kaptam, plusz ugye az összeg lebeszélhetőségét.

Mindehhez vegyük számításba azt, hogy Angliában 5.75font/óra a minimálbér (még most is, ha jól tudom). A barátnőm Skóciába ment ki, ő 6 fontos órabéren kezdett el dolgozni.

Magyarokkal találkoztam, de nem túl sokkal. Aki viszont előttem ott dolgozott, meg aki utánam, ők szintén magyarok voltak, velük azért tartottam a kapcsolatot. Volt olyan példa is viszont, hogy kértem itthonról segítséget, információt és nem kaptam választ a kint élő magyaroktól. Szerintem mindkét esetre találhatunk példát, a segítőkészségre és az ellenkezőjére is! Embere válogatja!

Amit én tanácsolnék az az, hogy semmiképp ne rohanj fejjel a falnak, és ne minden áron akarj kimenni a bizonytalanba. Sok csalódás érhet! Ha az embernek nincs biztos helye, szállása, munkája, akkor nagyon sok pénzt vihet el az az időszak, míg munkát, lakást keresel. Arról nem is beszélve, hogy mindenhova referenciákat kérnek és nem csak az állásról van szó, hanem a bérlendő lakásról is! Az sem titok, hogy kauciót kell fizetni, sokszor nem is egy havit. Az induláshoz egy párnak legalább félmillió forint szükséges. Sőt!

Az ügynökségnek az előnye, hogy biztos helyre mész ki, nem kell sorban állnod állásinterjún, hogy majd vajon x emberből téged választanak-e, hanem a szerződés megkötésekor már szállásod, munkád van! Az, hogy a gyakorlatban ez mennyire jön be neked, mennyire tetszik a szállás, azt már neked kell eldöntened, hogy ez neked megéri-e vagy sem! Sehol nincs kolbászból a kerítés, nem a kánaánt kell várni, főleg nem a kezdeteknél! És nem a legaljától, de alulról kell kezdeni, mert a jobb munkákra, - ahogy itthon is - nehéz bekerülni, de nem lehetetlen!
 
 

 

 

Kérdésed van?

Az állás interjún részletesen elmondjuk a munka részleteit és minden kérdésedet megválaszoljuk. Érdemes átnézned a gyakran ismételt kérdéseket válaszainkkal! Írhatsz nekünk emailt is, vagy kérdezhetsz tőlünk Facebookon / Messengeren is: m.me/europamunka

További képek

Ehhez kapcsolódó állások, visszajelzések

Hasonló, ezt is nézd meg!

Állás címkék: vendéglátós beszámoló
Ezen a kategórián belül:
Keresés nyelvtudás szerint
Partnereink
Tudtad?

Bár jelenleg a munkaerő hiány a jellemző Európában, ez nem mindig marad így. Az egyre fejlettebb programoknak és mesterséges intelligenciáknak köszönhetően rengeteg (többnyire monoton) munkahely fog megszűnni mindenhol. Mit lehet ez ellen tenni? Az egyik megoldás, hogy mi is programozónak állunk, ahogy ez a szakmai cikk is javasolja. Ha ehhez nincs kedvünk akkor inkább a soft skillekre kell rágyúrnunk. A kutatók szerint a jövőben olyan munkavállalókat fognak jól megfizetett munkakörökben foglalkoztatni, akik önállóak, rugalmasak, gyorsan beletanulnak bármikor egy új feladatkörbe, és jól tudnak összedolgozni akár különböző nemzetiségű emberekkel is. 

Ezek viszont pont azok a készségek, amiket az iskolában nem, de egy külföldi munkavállalás során elsajátítunk. Új helyzethez kell alkalmazkodnunk, addig nem látott mindennapi problémákat megoldanunk és különböző kultúrájú emberekkel összedolgoznunk. Egy külföldi állással olyan új képességekre teszünk szert, amelynek pozitív hatásait akár még évtizedek múlva is élvezhetjük!