Állások Menü
0

10 +1 leggyakoribb kérdés külföldi munkáról

 

 

1. Mennyi indulótőke szükséges?

 

Az indulótőke egy olyan összeg, amely az első külföldi fizetés kézhezvétele előtt felmerülő összes költségeket foglalja magában. Vegyük sorra ezeket: 1) kiutazás költsége, 2) szállásdíj (amibe beletartozhat szállásszervezési adminisztrációs költség, kaució, és bérleti díj), 3) munkába járás költsége, 4) étkezés.

A legtöbb állásunkban szerepel a szükséges indulótőke összege, ebbe már az összes fenti tételt belekalkuláltuk. Ez az összeg többnyire attól függ, hogy a munkáltató miben nyújt támogatást és mikor van az első fizetés, tehát megpályázott állásonként más és más. A mi állásainknál 80.000 Ft-tól 280.000 Ft-ig terjed, ami sokkal kevesebb annál, mintha saját magad utaznál ki külföldre és ott magadnak keresnél állást.

 

2. Milyen nyelvtudás szükséges?

 

A külföldi munkavállalás sikerének kulcsa a célország nyelvének legalább társalgási szintű ismerete. Természetesen van olyan munka, amihez elég az alap vagy minimális nyelvtudás, de a mindennapi életben való boldoguláshoz akkor is társalgási szintű nyelvismeret szükséges. Ezért nyelvtudás nélkül nincs semmilyen munkánk! Bizonyos országokban (pl. Norvégia, Hollandia, Görögország, Spanyolország) a helyi nyelv ismerete helyett az angol vagy német minimum középfokú nyelvtudás elegendő lehet.

 

3. Milyen hivatalos ügyeket kell elintézni itthon?

 

Mindössze személyi igazolvánnyal utazhatunk az Európai Unión belül, mégis érdemes érvényes útlevéllel rendelkezni. A külföldi intézmények ugyanis a hivatalos ügyek intézéséhez gyakran két személyazonosságot igazoló okmányt kérnek.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása is ajánlott, hiszen ingyenes, és tökéletesen megfelelő arra, hogy a kinti társadalombiztosítási jogviszony létrejöttéig biztosítsa szükség esetén a díjmentes ellátást.

Ezen felül több külföldi munkahelyen kérnek Erkölcsi bizonyítványt, amit a postán tudsz kikérni. Szükség lehet a diplomád másolatára és munkahelyi referenciákra is, de ezek szükségességéről az állásinterjún tájékoztatunk.

 

4. Mennyi időre lehet munkát vállalni külföldön?

 

A szerződések a leggyakrabban határozatlan időre szólnak, tehát a felmondási időt letöltve bármikor el lehet jönni és bármilyen sokáig maradhatsz is az Európai Unió országaiban. Rövid távú, 1-3 hónapos, illetve nyári munkáink viszont nincsenek! Határozott idejű munkaszerződés esetén sem vagy oda cövekelve, ha valami váratlan történik, otthagyhatod a munkádat, ha viseled az ezzel járó esetleges következményeket (pl utolsó fizetésből levonások).

 

Pár hónap alatt is lehet némi pénzt gyűjteni, nyelvet gyakorolni, más kultúrákat megismerni, ismeretséget szerezni, de évek alatt nyilván sokkal többet, illetve az előrelépés a munkahelyen valószínűleg nem az első pár hónapban következik be, hanem később, ha már bizonyítottál az új környezetben is.

 

5. A párom, esetleg a gyermekem is jönne velem, lehetséges?

 

A párok elhelyezése nem jelent problémát abban az esetben, ha mindketten megfelelnek egyazon állás valamennyi feltételének. Ilyenkor általában közös szobát is tud biztosítani a munkáltató. Ha azonos részlegen és munkakörben is dolgoztok majd, akkor viszont számítani kell arra, hogy a munkáltató nem mindig tud azonos napokon szabadnapot biztosítani.

 

Ha csak az egyikőtök felel meg a megpályázott külföldi állás feltételeinek, az viszont bonyolultabb kérdés. Nyilvánvalóan egy pár két külön munkavállalót jelent, akik még ha egy munkakörben is dolgoznak, akkor sem tudják a munka minden percében segíteni egymást, tehát a pár mindkét tagjának meg kell felelnie a nyelvi és egyéb elvárásoknak! A másik fél pedig nem fogja tudni a munkaadó által biztosított szállást igénybe venni, hiszen nem dolgozik a cégnél. Megoldás lehet, ha önállóan próbáltok meg szállást keresni. Ez főleg kisebb településeken lehet problémás, egyrészt kevés kiadó lakás, másrészt az anyagiak miatt.

 

A gyermekek elhelyezése is a lakhatás szempontjából problematikus, hiszen a munkáltató által biztosított szálláson ők sem tartózkodhatnak, sem egyéb közösségi szálláshelyeken (nem lakhat egy gyerek idegen felnőttekkel közös háztartásban).

 

 

6. Biztosítanak szállást? A szállás és a munkahely milyen távolságra van?

 

Az Euwork-ön keresztül megpályázott külföldi állások 95%-hoz szállás is biztosított, de ahol nem is, a szálláskeresésben való segítségnyújtás mindenképpen igen. A munkaadó által kínált szállások jellemzői: a munkahely könnyen megközelíthető, erős kihasználtság (2 ágyas szobák, több lakó által közösen használt konyha és fürdőszoba), átlag piaci árnak megfelelő vagy az alatti bérleti díj, ami leggyakrabban a rezsit is tartalmazza, és nem kell letenni kauciót.

 

Nagyobb városokban, vagy önállóan szerzett állás esetén a szállás és a munkába járás kérdését önállóan kell megoldanod, ha csak nem eleve bentlakásos (au-pair, házigondozó, házvezető) pozícióra jelentkeztél.

 

 

7. Mennyit lehet keresni/félretenni külföldön?

 

Pozícióktól függően változnak a fizetések, a fizetéseket minden állás ajánlatunkban feltüntetjük. A szaktudást nem igénylő (betanított) munkákat általában az adott ország minimál bérével, vagy egy kicsivel afölött fizetik, de Nyugat-Európában ebből meg lehet élni, sőt félre is lehet tenni. Szaktudást igénylő állásoknál a fizetés ennek várhatóan másfél – kétszerese.

 

Hasonló jövedelem mellett az, hogy ebből mennyi marad a munkavállalók zsebében nagyon is eltérő lehet. Kisebb, vidéki településeken általában alacsonyabbak a megélhetés költségei, mint a nagyobb városokban (különösen a közkedvelt, de legdrágább Londonban), de az is számít, hogy a munkáltató támogatja-e a lakhatást/étkezést/munkába járást, vagy erről önállóan kell a munkavállalónak gondoskodnia.

 

Nem szabad azonnali meggazdagodásra számítani, de néhány hónap alatt már általában érezhető az, hogy egyre több a megtakarítás. Ha az ember csak a valóban szükséges dolgokra költ, akkor az Euwork legtöbb külföldi állásánál kb. 250 ezer forint normális, 40 órás munkahét mellett is megtakarítható!

 

 

8. Hogyan tudok a diplomámmal elhelyezkedni külföldön?

 

Attól függ, hogy milyen diplomáról van szó. A vendéglátásbeli, raktárosi, könnyű fizikai..., vagyis összefoglalva a legkönnyebben megpályázható külföldi munkáknál nem igazán fontos, hogy ki milyen végzettséggel rendelkezik, inkább a munkatapasztalatot, hozzáállást, személyiséget, nyelvtudás szintjét veszik figyelembe. Ha valaki ezekben a munkakörökben külföldi munkatapasztalatot szerez, elintézi közben a hivatalos ügyeket, beilleszkedik, helyismeretre tesz szert, fejleszti a nyelvtudását , akkor ezt követően nagyobb esélye van a saját szakmájában elhelyezkedni az adott országban, mintha egyből a diplomájának megfelelő pozícióra pályázna.

Az orvosoknak, egyes mérnököknek és informatikusoknak, a munkaerőpiaci hiányszakmával rendelkezőknek akár egyből is lehet a diplomájuknak megfelelő állásuk, ha megfelelő nyelvtudással is rendelkeznek.

 

9. Mennyi idő szükséges a kijutáshoz?

 

Az Euwork-ön keresztül a sikeres interjútól számított néhány héten belül megtörténik az elhelyezésed. Ez csak abban az esetben tart tovább, ha a szakterületeden a diplomádat hónosítani kell a munkába álláshoz (pl ápolók, orvosok). Ilyenkor az elhelyezés a magyar hatóságok gyorsaságán múlik, de e tekintetben is tudunk segíteni!

 

10. Mit tegyek, kihez fordulhatok, ha külföldön probléma adódik?

 

Ha a felmerült probléma a munkához vagy a szálláshoz kapcsolódik, akkor első körben a munkaadóhoz/szállásadóhoz kell fordulni közvetlenül. Ha ez nem vezet eredményre, akkor az Euwork készségesen segít ügyfeleinek (Angliában képviseletünk is van)! Ha a felmerült probléma nem a munkaadó vagy a szállásadó hatáskörébe tartozik, akkor a nagykövetséghez lehet fordulni, tehát ajánlatos már a kiutazást megelőzően tájékozódni annak elérhetőségeiről.

 

 +1 BREXIT, avagy mi lesz ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból?

2004 májusától a kelet-európai, így a magyar munkaerő szabadon vállalhat munkát Nagy-Britanniában.  A magyar állampolgárok korlátlan ideig az Egyesült Királyságban tartózkodhatnak, amennyiben igazolt munkaviszonyuk van vagy igazolni tudják, hogy önfenntartók, azaz rendelkeznek annyi pénzzel, amennyiből ők és családjuk meg tud élni, s nem folyamodnak szociális juttatásokhoz. Ez továbbra is így van, a BREXIT-es  népszavazás után is, hisz továbbra is ugyanazok a törvények vannak érvényben. Az is bizonyos, hogy a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyaroknak semmitől nem kell tartaniuk, őket a várható változások nem érintik. 

A változás azokat érinti negatívan, akik majd két év múlva, a kilépési tárgyalások lezárása után, újonnan próbálnak Angliában letelepedni. Erre valószínűleg csak hatósági munkavállalási engedély birtokában lesz lehetőségük. Az is elképzelhető, hogy már korábban bevezetnek korlátozásokat az újonnan érkezőkkel szemben. Ezért az EUWORK azt javasolja, hogy aki Nagy-britanniában szeretne élni és dolgozni, az még idén, 2016-ban induljon el!

 

Ezen a kategórián belül:
Keresés nyelvtudás szerint
Szaktudást Nem igénylő Állásaink
Tudtad?

Akár csak két évvel ezelőtt, idén ismét arra kérnénk Titeket (különösen, ha már nyugat-európai fizetésnek örvendtek), hogy támogassátok az Age of Hope alapítványt és annak kampányát: ez az Ezer Gyerek Karácsonya. Ez egész röviden azt takarja,hogy minden évben ezer mélyszegénységben élő gyereket ajándékoznak meg karácsonykor, akik különben nem kapnának semmit sem :( 

Most kétszer nyerhetsz. Egyrészt segítesz egy csomó gyereken, és ettől máris jobban érzed  magad :) Másrészt az adományozók között értékes nyereményeket sorsolunk ki az EUWORK Kft jóvoltából!

Első díj: egy hazaútra szóló repülőjegy bárhonnan Európából! 2 db Második díj: ebédmeghívás egy hatalmas paprikáscsirke szendvicshez a budapesti Oktogonnál lévő Panineriában.  3 db Harmadik díj: professzionális hátmasszázs akár "házhozszállítással" is.